usb stick data lek datalek ICT
Datalek na drankmisbruik

Dronken IT'er verliest usb-stick met data half miljoen mensen

25 juni 2022 om 21:38
Laatste update: 26 juni 2022 om 06:57

Een IT-medewerker in de Japanse stad Amagasaki is in dronken toestand een usb-stick met daarop de persoonlijke gegevens van bijna een half miljoen mensen kwijtgeraakt.

De IT'er stopte de usb-stick in zijn tas voordat hij de stad in ging met collega's. Na urenlang drinken in een restaurant liep hij dronken op straat en viel hij flauw. Toen hij weer bijkwam, besefte hij dat zijn tas, en dus ook de usb-stick, kwijt was. De man werkte voor een bedrijf dat de stad ondersteunt met faciliteren van coronasteunpakketten. 

De IT'er had tegen de regels in de persoonlijke gegevens van alle inwoners van de stad naar de geheugenstick gekopieerd. Het ging volgens de gemeente onder andere om belastinggegevens, geboortedata, informatie over toeslagen en bankgegevens van ongeveer 460.000 burgers.

De usb-stick, die was versleuteld en beveiligd met een wachtwoord, is later teruggevonden door het bedrijf. De burgemeester en andere hoge ambtenaren van Amagasaki hebben hun excuses aan burgers aangeboden. Het onderzoek naar het datalek loopt nog.

De stad heeft maatregelen aangekondigd. Zo mogen usb-sticks alleen nog met toestemming worden meegenomen en mogen ze alleen op specifieke manieren worden vervoerd. Ook wil de stad het bewustzijn rond databescherming onder medewerkers vergroten. Ook waarschuwt Amagasaki burgers voor cybercriminelen die mogelijk van het incident misbruik proberen te maken.