Versleutelde chatdienst

Hoge Raad: gekraakte chats mogen gebruikt worden in strafzaken

28 juni 2022 om 13:01
Laatste update: 28 juni 2022 om 13:49

Versleutelde chatberichten die afkomstig zijn uit een gekraakte server mogen worden gebruikt als bewijs in een strafzaak. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.

De Raad deed uitspraak over de zogeheten Ennetcom-chats. Ennetcom was een Nederlandse dienst om versleutelde berichten te sturen en ontvangen. De gebruikers, onder wie criminelen, voelden zich onbespied.

In april 2016 werden de BlackBerry Enterprise-servers van Ennetcom in Canada in beslag genomen en wisten de opsporingsdiensten codes van de versleuteling te kraken. Politie en justitie konden zo miljoenen berichten uit de periode 2011 en 2016 inzien en kregen daarmee een schat aan informatie over criminele bendes in handen. 

Moord

De chats zijn onder meer gebruikt als bewijs in een zaak rond de moord op Samir Erraghib. Hij werd op 17 april 2016 doodgeschoten in zijn auto, terwijl zijn dochtertje naast hem zat. De twee uitvoerders van de moord zijn in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar cel.

Een van de veroordeelden ging in cassatie, met als argument dat de Ennetcom-chats niet zouden mogen worden gebruikt als bewijs. Nederland had de gegevens namelijk gekregen als onderdeel van een andere strafzaak. Daarna bleek dat de chats ook over de moord op Erraghib gingen.

Geldig bewijs

De Hoge Raad heeft die eis nu van tafel geveegd. Nederland heeft met Canada afgesproken dat de chats ook in andere zaken mochten worden gebruikt als bewijs, op voorwaarde dat een rechter-commissaris daar toestemming voor zou geven. Dat is gebeurd, en daarom is het geldig bewijs.