Ziggo voorkomt boete: nu wel overal vrije modemkeuze
Eigen modem kiezen

Ziggo voorkomt boete: nu wel overal vrije modemkeuze

30-06-2022 12:53 Laatste update: 12:59

Alle klanten van Ziggo kunnen nu een eigen modem of router aansluiten. De boete waarmee toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) dreigde is daarmee van de baan.

Alle providers zijn sinds eind januari verplicht een vrije modemkeuze te bieden. De ACM constateerde onlangs dat sommige Ziggo-klanten dat nog altijd niet konden en dreigde met een boete van 12.500 euro per dag als de provider dit niet voor 1 juli zou hebben geregeld. Het totale bedrag aan dwangsommen had kunnen oplopen tot een half miljoen euro.  

De ACM zegt er voorlopig vanuit te gaan dat een dwangsom niet meer nodig is, omdat alle klanten volgens Ziggo inmiddels een eigen modem of router kunnen aansluiten. De toezichthouder blijft in de gaten houden of er klachten van gebruikers komen.

Volgens de ACM stimuleert de vrije modemkeuze 'innovatie en concurrentie'. Ook zou het makkelijker worden om naar een andere provider over te stappen.

Netneutraliteit

De vrije modemkeuze maakt onderdeel uit van Europese regels over netneutraliteit. Dat principe betekent bijvoorbeeld ook dat providers geen internetverkeer mogen blokkeren en niet onnodig mogen beperken. Ook diensten met zero-rating zijn niet toegestaan, benadrukt de ACM vandaag in zijn Jaarverslag Netneutraliteit.

Bij zero-rating wordt een bepaald soort internetverkeer, bijvoorbeeld voor video- of muziekstreaming-apps, niet in rekening gebracht. "Dat is volgens het Hof discriminatie en daarom in strijd met de Open Internet Verordening", aldus de toezichthouder.

De Europese richtlijnen hierover zijn eerder deze maand aangescherpt na uitspraken van het Europees Hof. "Europese providers moeten al het internetverkeer op dezelfde manier behandelen. Zo kan het internet zich vrij en onafhankelijk blijven ontwikkelen."

In 2016 dwong de ACM provider T-Mobile te stoppen met een dienst, waarmee klanten gratis muziek konden streamen zonder dat het van hun databundel af ging. Dat was in strijd met de regels rond netneutraliteit.

Wordt internet goedkoper door glasvezel?