Tesla moet auto's terugroepen om probleem met noodoproepsysteem

Tesla Model Y

Softwarefout met eCall

Tesla moet auto's terugroepen om probleem met noodoproepsysteem

04-07-2022 08:49 Laatste update: 08:49

De Duitse verkeersautoriteit roept Tesla Model 3's en Model Y's terug vanwege een softwarefout die ertoe kan leiden dat het automatische noodoproepsysteem uitvalt.

De Duitse toezichthouder KBA meldt dat een softwarefout in de Tesla Model Y's en Model 3's een storing kan veroorzaken bij eCall, het Europese systeem dat bij een ernstig ongeluk automatisch de hulpdiensten inseint.

Volgens de KBA treft het probleem in totaal 59.129 Tesla-auto's. De instantie kan alleen een terugroepactie afdwingen in Duitsland. Of Tesla ook in ons land auto's zal terugroepen, is momenteel nog niet bekend.

Verplicht in nieuwe auto's

Het noodoproepsysteem eCall alarmeert in geval van een ernstig ongeval automatisch via het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo het noodnummer 112. Alle nieuwe auto's beschikken sinds 2018 over eCall.

Mercedes

Tesla is niet de eerste autofabrikant die door problemen met eCall een terugroepactie moet doen. In 2021 overkwam Mercedes dat ook

Er was toen in Mercedes-auto's een mankement ontdekt waardoor het 'in zeldzame gevallen' mogelijk was dat bij een ongeluk de noodoproep niet beschikbaar was of dat hulpdiensten naar de verkeerde locatie werden gestuurd. De terugroepactie van Mercedes gold destijds ook in Nederland.

Autopilot

Tesla ligt al langer onder de loep van toezichthouders vanwege zorgen over zijn semi-zelfrijdende systeem Autopilot. De Amerikaanse overheidsinstantie NHTSA breidde vorige maand zijn onderzoek naar Autopilot uit, een stap die vereist is voordat het tot een terugroepactie kan overgaan. De NHTSA onderzoekt of Tesla Autopilot in sommige situaties het risico op ongelukken vergroot.

De NHTSA kijkt daarnaast naar een toenemend aantal klachten van Tesla-rijders over auto's die bij hoge snelheden plotseling remmen.

Review: Tesla Model Y