'Nieuwste iPhone-chip voortaan alleen in Pro-modellen'
Nieuwe strategie bij iPhone 14

'Nieuwste iPhone-chip voortaan alleen in Pro-modellen'

06-07-2022 09:49 Laatste update: 10:03

Apple zou de verdeling van chips onder de nieuwe iPhones 'structureel gaan veranderen'. Alleen de iPhone Pro-modellen krijgen voortaan de nieuwste chip.

Dat schrijft de doorgaans goed ingevoerde analist Ming-Chi Kuo. Tot nu toe hadden alle nieuwe iPhones precies dezelfde chip; de vier iPhone 12-modellen hebben allemaal de A14-chip, de vier iPhone 13-modellen allemaal de A15-chip. De nieuwe A16-chip komt volgens Kuo echter alleen in de iPhone 14 Pro en Pro Max.

Door die strategiewissel zou Apple een hogere verkoop van de Pro-modellen verwachten. In het kwartaal na de onthulling van nieuwe iPhones verkoopt Apple gewoonlijk zo'n 40 tot 50 procent Pro-modellen. Door de chip-wijziging zou nu een verkoop van 55 tot 60 procent Pro-modellen verwachten.

Chiptekorten

Kuo noemt geen aanleiding voor de strategiewijziging van Apple. Die zou tweeledig kunnen zijn. Eerst speelt nog steeds het probleem rond chiptekorten, en zijn er mogelijk te weinig A16-chips voor alle nieuwe iPhones.

Ten tweede zijn iPhone Pro-modellen duurder dan reguliere exemplaren. Als Apple meer Pro-modellen verwacht te verkopen, stijgen de totale opbrengsten.

Groter onderscheid tussen iPhones

Er gaan al langer geruchten over een groter onderscheid tussen reguliere iPhones en de Pro-uitvoeringen. In het verleden was dat verschil soms zo klein als één extra cameralens en ander materiaalgebruik. Dit jaar zou de iPhone 14 Pro echter veel meer bieden, meldde Bloomberg onlangs al. Naast een snellere chip krijgt de telefoon een sneller scherm dat altijd aan kan staan, betere camera's en een scherm zonder de inmiddels kenmerkende inkeping bovenaan.

M1-chips

Andere producten bij Apple hebben al langer een onderscheid in chips. Zo zijn de snelste M1-chips van Apple er alleen voor professionelere computers en worden goedkopere iPads geleverd met oudere chips. Onlangs schreef Kuo al dat bij de chip-strategie van Apple nu voortaan de Mac-chips leidend zijn. Alle andere chips worden daarvan afgeleid, en zijn wat minder krachtig en energiezuiniger naarmate het apparaat waar ze inkomen krimpt.

Voorproefje: dit is er nieuw op je iPhone, iPad en MacBook