'Apple gaat iPhones meer onderscheiden en komt met nieuwe HomePod'

De originele HomePod, te koop tussen 2018 en 2021.

Nieuwe Apple-producten

'Apple gaat iPhones meer onderscheiden en komt met nieuwe HomePod'

27-06-2022 12:25 Laatste update: 12:25

Apple zou werken aan een grote reeks nieuwe producten. Behalve vier iPhone 14-modellen liggen er ook onder andere drie nieuwe Apple Watches, een nieuwe HomePod-speaker en meerdere nieuwe Macs in het verschiet.

Het doorgaans goed ingevoerde Bloomberg schrijft dat Apple aan de vooravond staat van "één van de meest ambitieuze periodes rond nieuwe producten in zijn geschiedenis". Het populairste product van Apple, de iPhone, zou dit jaar opnieuw vier modellen krijgen: twee reguliere en twee Pro-modellen.

Die Pro-modellen zouden zich meer dan voorheen onderscheiden van de gewone iPhone 14-modellen. De iPhone 14 Pro's zouden een nieuwe, snellere A16-chip krijgen, de reguliere iPhone 14-modellen houden dezelfde A15-chip als de iPhone 13. De 14 Pro zou verbeterde selfiecamera krijgen, een verbeterde 48-megapixel achtercamera.

Always-on scherm

Het scherm met dunnere randen zou in plaats van de inmiddels kenmerkende schermuitsnede een 'pilvormig' gaatje voor camera en gezichtsscanner krijgen. Het scherm van de iPhone 14 Pro zou bovendien een always-on functie krijgen, waarbij er dus altijd informatie op te zien is.

In het onlangs onthulde iOS 16 gaat het vergrendelscherm van de iPhone op de schop: gebruikers kunnen straks widgets plaatsen die lijken op de widgets van de Apple Watch.

De reguliere iPhone 14-modellen zouden qua formaat identiek worden aan de Pro-modellen: 6,1 en 6,7 inch. Daarmee vervalt het Mini-model, na eerdere verhalen over tegenvallende verkopen.

Lightning, nog geen USB-C

De omstreden Lightning-aansluiting zou dit jaar nog steeds in iPhones zitten, schrijft Bloomberg. Apple zou pas volgend jaar overstappen op usb-c, een aansluiting die inmiddels standaard is bij vrijwel elke andere gadget op de markt, inclusief Apples eigen MacBooks en iPads. Apple zal uiteindelijk wel over op usb-c moeten: Europa gaat usb-c verplicht stellen.

Drie Apple Watches, één HomePod

Gelijktijdig met de nieuwe iPhones worden vaak nieuwe Apple Watches onthuld. Dat zijn er volgens Bloomberg dit jaar voor het eerst drie. De Apple Watch Series 8 zou een S8-chip krijgen met dezelfde specificaties als de S7-chip van vorig jaar, die even snel is als de S6 van weer een jaar eerder. Het is nog niet bekend of de Series 8 een nieuwe uiterlijk krijgt.

Wel komt er voor het eerst een variant, met een stevigere behuizing gericht op gebruik onder extreme sporters. Een nieuwe Apple Watch SE zou hetzelfde formaat als nu houden, maar dezelfde S8-chip als de andere nieuwe smartwatches.

De S8-chip zou verder zijn weg vinden naar een nieuwe versie van de HomePod-speaker die volgens Bloomberg op zijn vroegst volgend jaar verschijnt. Apple bracht die slimme speaker voor het eerst in 2018 uit, nooit officieel in Nederland. Vorig jaar stopte Apple de verkoop, nu is alleen nog de kleinere HomePod Mini te koop – inmiddels wel officieel in Nederland. De nieuwe HomePod zou onder meer een nieuw scherm bovenop krijgen, mogelijk met multitouch-mogelijkheden. Het scherm op huidige HomePods bestaat alleen als indicator voor Siri, waarmee de speakers worden bediend.

De nieuwe HomePod zou qua formaat en audioprestaties dicht bij het origineel liggen. Die cilindervormige speaker is 17 bij 14 centimeter groot maar bevat toch zeven tweeters en een woofer en kan zichzelf tunen op basis van de plek waar hij staat. De HomePod Mini een stuk beperkter met slechts één driver. Met een prijs van 349 euro was de HomePod wel flink duurder dan de HomePod Mini van 109 euro.

Nieuwe AirPods Pro

Op audio-gebied werkt Apple ook aan nieuwe AirPods Pro. Meer dan "een vernieuwde chip en ondersteuning voor audio in hogere kwaliteit" heeft Bloomberg echter niet te melden. Apple Music biedt sinds vorig jaar ondersteuning voor muziek in veel hogere kwaliteit, maar de huidige AirPods ondersteunen dat nog niet.

Ook is er sprake van alweer een nieuwe Apple TV. De settopbox van Apple zou een A14-chip krijgen en 1GB extra werkgeheugen. De Apple TV van vorig jaar draait op een Apple A12-chip.

Meer M2-Macs

Na de onlangs onthulde nieuwe MacBook Air en MacBook Pro met M2-chip zou Apple meer Macs met M2-chip gereedmaken. Het zou gaan om Mac Mini's met M2 en M2 Pro-chip. De MacBook Pro in 14 en 16-inch zouden M2 Pro en M2 Max-uitvoeringen krijgen. En dan volgt er ook nog een Mac Pro met nog snellere M2 Ultra en M2 Extreme chips.

De iPad krijgt ook de nieuwe M2-chip, als eerste in de iPad Pro. Die verschijnt opnieuw in 11- en 12,9-inch formaat. Volgens Gurman komt Apple ergens in de komende twee jaar met een grotere iPad Pro, van tussen de 14 een 15 inch. Apple zou volgend jaar ook met een grotere MacBook Air komen, met een scherm van 15-inch.

Als laatste wijst ook Bloomberg weer op de naderende komst van Apple's eerste slimme bril. Ook die zou op de nieuwe M2-chip draaien, en voorzien zijn van 16GB werkgeheugen.

Brights inschatting

Geruchten over gadgets komen vaak via een klein aantal vaste bronnen naar buiten. Maar de soep wordt niet altijd zo heet gegeten als die wordt opgediend, en soms loont het om zaken in perspectief te stellen. Daarom zal Bright bij dit soort geruchten waar nuttig voortaan een eigen inschatting plaatsen, gebaseerd op jarenlange eigen ervaring.

De voorspelling over de nieuwe iPhones klinkt logisch. Apple maakt zijn iPhone-lijn aan de ene kant overzichtelijker: vier modellen, twee formaten. Van de andere kant wordt het onderscheid tussen regulier en Pro groter, waar die lijnen de afgelopen jaren wel erg dicht tegen elkaar schurkten.

In dat licht zijn een grotere MacBook Air en iPad Pro ook logisch. Groter wordt populairder, maar van oudsher was groter bij Apple vaak sneller – daar komt nu verandering in. Een grotere iPad is ook logisch nu het apparaat steeds geschikter wordt als hoofdcomputer: dan schiet een klein scherm gewoon tekort.

Een nieuwe Apple TV vinden we wel erg snel klinken, zeker met opnieuw slechts een kleine hardware-upgrade. Wij wachten nog steeds op het moment dat Apple de Apple TV en de HomePod combineert. De twee producten zijn op zichzelf beiden geen verkoophit, maar zouden dat samen best kunnen zijn. En dat scherm op de nieuwe HomePod zou ook aardig kunnen zijn als smart home-hub.

Luister ook onze podcast: