Strijd om Twitter

Elon Musk is 'blij' met Twitter-rechtszaak over overname

elon musk twitter rechtszaak overname bots
11 juli om 08:02
Laatste update: 11 juli om 08:40

Elon Musk 'lacht' om de juridische stappen die Twitter tegen hem wil gaan ondernemen nu hij afziet van de overname van het bedrijf.

Musk plaatste vanochtend een meme op Twitter waarop hij lachend is te zien. "Nu willen ze me via de rechter dwingen om Twitter over te nemen. Daardoor moeten ze informatie over bots vrijgeven in de rechtszaal", schrijft Musk.

Met bots verwijst Musk naar de spam- en nepaccounts op het platform. Twitter zegt dat dit soort bots 5 procent van alle accounts vormen, maar volgens Musk is het aandeel nepaccounts vele malen groter. Dat was de belangrijkste reden waarom Musk vrijdagavond bekendmaakte af te zien van de overname.

Hij wilde Twitter voor 44 miljard dollar overnemen, waar het Twitter-bestuur in april mee akkoord ging. Twitter wil Musk nu via de rechter aan de overnamedeal houden. "We zijn van plan juridische actie te ondernemen om de overname af te dwingen", zei Twitter-voorzitter Bret Taylor.

1 miljard dollar betalen

Volgens Musks advocaten heeft Twitter niet heeft gereageerd op 'meerdere verzoeken om informatie' over de nepaccounts op het platform. Het aantal echte gebruikers is belangrijk voor de potentiële winstgevendheid van Twitter, omdat spamaccounts niet klikken of reageren op advertenties. In de overnamedeal stond ook dat Musk 1 miljard dollar moet betalen als hij de overname niet doorzet.

Het proces zou kunnen leiden tot nieuwe onderhandelingen over een overname tegen een lager bedrag. Ook zou Twitter kunnen kiezen voor een schikking om zo een slepende en dure rechtszaak te voorkomen. 

'Twitter heeft een sterke zaak'

Hoogleraren ondernemingsrecht zeggen echter tegen Reuters dat Twitter een 'hele sterke zaak' heeft tegen Musk. Ze verwachten dat de kwestie over de spamaccounts onvoldoende is om onder de voorwaarden van de overnamedeal uit te komen. 

In soortgelijke zaken in de Amerikaanse staat Delaware, waar Twitter het proces wil aanspannen, besloot de rechter slechts één keer dat een overnamedeal afgeblazen mocht worden. Dat gebeurde toen een bedrijf onnauwkeurige uitspraken bleek te hebben gedaan over de naleving van zijn wettelijke verplichtingen en informatie had achtergehouden over verslechterende bedrijfsprestaties.