Elon Musk wil Twitter niet meer overnemen
De strijd om Twitter

Elon Musk wil Twitter niet meer overnemen

08-07-2022 21:35 Laatste update: 09-07-2022 08:12

Tesla-baas Elon Musk heeft vrijdagavond bekendgemaakt dat hij zijn poging om Twitter over te nemen stopzet. Het Twitter-bestuur wil Musk aan de overnamedeal houden en onderneemt juridische stappen tegen de miljardair.

Musk nam het besluit nadat hij maanden bezig is geweest om de overname van de grond te krijgen. In april had het Twitter-bestuur Musks overnamebod van 44 miljard dollar goedgekeurd, maar de financiering was nog niet rond.

In een verklaring zeggen Musks advocaten dat Twitter niet heeft gereageerd op 'meerdere verzoeken om informatie' over de nep- en spamaccounts op het platform. Twitter zegt dat deze zogeheten bots maar 5 procent van alle accounts vormen, maar volgens Musk is het aandeel nepaccounts vele malen groter.

Het aantal echte gebruikers is belangrijk voor de potentiële winstgevendheid van Twitter, omdat spamaccounts niet klikken of reageren op advertenties. 

Volgens Musks advocaten heeft Twitter meerdere bepalingen van de overnamedeal geschonden. "Twitter lijkt valse en misleidende verklaringen te hebben afgelegd waarop Musk vertrouwde bij het aangaan van de overeenkomst."  

Twitter wil overname afdwingen bij rechter

Het Twitter-bestuur zegt juridische stappen tegen Musk te nemen omdat het de overname wil doorzetten. "Het Twitter-bestuur wil vasthouden aan de prijs en voorwaarden die we met Musk zijn overeengekomen. We zijn van plan juridische actie te ondernemen om de overname af te dwingen", aldus Bret Taylor, de voorzitter van de raad van bestuur van Twitter.

In de overname-overeenkomst stond ook dat Musk 1 miljard dollar moet betalen als hij de overname niet doorzet.

Overname stond al 'op pauze'

In mei zette de Tesla-ceo de overname vanwege zijn twijfels over de nepaccounts al 'op pauze'. Hij noemde Twitters testmethoden toen 'laks en onvoldoende'.

Twitter beloofde Musk vervolgens toegang tot alle interne data over tweets te geven. Maar experts betwijfelden of die data opheldering konden geven.

Verdienmodellen

Als de overname wel was doorgegaan, had Musk een plan om Twitter meer geld te laten verdienen aan andere inkomstenstromen dan advertenties, zoals het Twitter Blue-abonnement. Bovendien wilde hij bedrijven en overheden laten betalen voor het gebruik van de dienst. 

Vorige maand zei Musk in een videogesprek met Twitter-medewerkers nog dat hij wilde dat het aantal gebruikers zou verviervoudigen naar 1 miljard.

Vrijheid van meningsuiting

Ook wilde Musk mensen op Twitter meer ruimte geven om te zeggen wat ze willen, zolang ze daarbij de wet niet overtreden. In de weken voorafgaand aan de overnamedeal uitte Musk kritiek op Twitter omdat het bedrijf zich volgens hem niet aan de principes van de vrijheid van meningsuiting zou houden. Dat was een van de zaken die hij na een overname wilde veranderen.

Kijk ook: