Amazon belooft data verkopers niet meer zelf te gebruiken

Elektrische bezorgbus van Amazon

Populaire producten nagemaakt

Amazon belooft data verkopers niet meer zelf te gebruiken

14-07-2022 10:52 Laatste update: 11:07

Amazon heeft de Europese Commissie toegezegd geen gegevens van verkopers meer te gebruiken. De webwinkelreus gebruikte de data om populaire producten van andere verkopers na te maken en onder zijn eigen merken aan te bieden.

Met de toezegging hoopt Amazon onder een EU-boete wegens overtreden van de mededingingsregels uit te komen.

Ook gaat Amazon alle verkopers gelijk behandelen wat betreft de 'buy box'. Dat is het witte paneel aan de rechterkant van het scherm waar je op moet klinken als je een product in je winkelwagen wilt plaatsen. Amazon zou daar verkopers hebben voorgetrokken die van de logistieke diensten van het bedrijf gebruikmaakten.

Verder mogen bedrijven die producten verkopen onder de voorwaarden van het Amazon Prime-abonnement voortaan ook een bezorgdienst van hun eigen keuze gebruiken. Tot nu toe moest de bezorging daarvan via Amazon.

Eigen merken

Amazon ligt al jaren onder vuur vanwege het vermeende misbruik van de data van verkopers. Uit interne documenten bleek eerder dat Amazon-werknemers gegevens van verkopers routinematig gebruikten om producten voor Amazons eigen merken te ontwikkelen. Ook meerdere ex-Amazon-medewerkers hebben dat in interviews toegegeven.

Vijf jaar

Amazon belooft zich in de EU vijf jaar aan de voorstellen te houden, hoewel het bedrijf het oneens is met de conclusies van de Europese Commissie. Brussel heeft bedrijven die met Amazon te maken hebben om reacties op de voorstellen gevraagd. 

In de VS lopen er ook onderzoeken naar mogelijke concurrentievervalsing door Amazon. Het Congres wil inmiddels dat het ministerie van Justitie een strafrechtelijk onderzoek naar de webwinkelreus begint. Het bedrijf zou hebben geweigerd informatie te geven waar om werd gevraagd in een onderzoek naar het misbruik van verkoopgegevens.

Waarom je wel/niet bij Amazon moet kopen: