Google gaat privacy van Chromebooks volgend jaar verbeteren
Google past beleid aan

Google gaat privacy van Chromebooks volgend jaar verbeteren

15-07-2022 13:49 Laatste update: 20:06

Google past medio volgend jaar zijn Chrome OS-systeem en de Chrome-browser aan om de privacyrisico's te verkleinen. Dat gebeurt naar aanleiding van druk vanuit de Nederlandse overheid. De wijzigingen moeten het gebruik van Chromebooks op scholen veiliger maken.

Dat melden de onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma vandaag aan de Tweede Kamer. "Google heeft aangegeven in augustus 2023 een nieuwe versie van Chrome OS en Chrome-browser gereed te willen hebben. Die versie is dan in lijn met de afspraken die in 2021 met Google gemaakt zijn over Google Workspace", aldus de bewindslieden.

De wijzigingen zijn nodig vanwege zorgen over de privacy bij het gebruik van Google-software in het onderwijs. In de aanstaande versie van Chrome OS wordt Google een 'dataverwerker die zich aan instructies van klanten houdt'. Ook bedrijven krijgen volgend jaar de nieuwe versie. "We erkennen dat voldoen aan de privacyregels een cruciale rol speelt bij het verdienen en behouden van uw vertrouwen", aldus het techbedrijf.

Google beloofde in augustus vorig jaar al de aanpassingen te gaan doen. Daarmee voorkwam het bedrijf toen dat de Google-producten niet meer in het Nederlandse onderwijs gebruikt mochten worden. De Autoriteit Persoonsgegevens had dat advies afgegeven nadat er in een onderzoek allerlei privacyrisico's aan het licht waren gekomen.  

Chromebooks populair op scholen

Veel Nederlandse scholen gebruiken Chromebooks, omdat deze laptops relatief goedkoop zijn. Ook de Chrome-browser en de clouddiensten van Google zijn populair in het onderwijs.

Een belangrijke aanpassing is dat Google data van leerlingen nog maar op drie manieren gaat gebruiken: om diensten te onderhouden, bedreigingen aan te pakken en updates te ontwikkelen. Momenteel is Google 'verantwoordelijk' voor de data. Dat zou het bedrijf de ruimte geven data voor allerlei doeleinden te gebruiken, zoals het maken van reclameprofielen van gebruikers. Tot de aangepaste versies er zijn moeten scholen zelf maatregelen nemen.

Ook Microsoft en Zoom onder de loep

Uit een recent onderzoek bleek dat er ook bij het gebruik van de diensten van Microsoft in het onderwijs nog allerlei privacyrisico's zijn. De uitwisseling en opslag van persoonsgegevens zijn daarbij een heikel punt. Onderwijsinstellingen zouden die volgens een rapport van de Privacy Company zelf moeten gaan versleutelen. Alleen dan voldoet het gebruik aan de Europese privacyeisen.

Ook de videobeldienst Zoom heeft recent na een kritisch Nederlands privacyonderzoek allerlei aanpassingen gedaan. Zoom beloofde nog meer verbeteringen waarmee de dienst veiliger zou moeten worden bij gebruik in het onderwijs. 

Meer geld voor cyberveiligheid scholen

Ministers Dijkgraaf en Wiersma maakten vandaag ook bekend dat er 6 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de cyberveiligheid van basisscholen en middelbare scholen. De overheid krijgt daarbij meer de centrale regie, schrijven de bewindsmannen, waarbij de scholen 'met raad en daad' en externe audits worden ondersteund. "Alleen dan kunnen schoolbesturen hun verantwoordelijkheid voor informatiebeveiliging, privacy en continuïteit invullen."