WK Robotvoetbal

Eindhovense robots winnen twee keer goud op RoboCup

voetbal robots robotvoetbal tech united tu eindhoven
16 juli 2022 om 09:01
Laatste update: 16 juli 2022 om 10:36

De voetbalrobots van het Eindhovense Tech United hebben hun zesde wereldtitel veroverd. Ze wonnen de RoboCup-finale met 15-0. Ook de Eindhovense zorgrobot pakte goud. Die robot voert onder andere huishoudelijke taken uit.

De finale van de RoboCup voor middelgrote voetbalrobots was vanochtend in de Thaise hoofdstad Bangkok een Nederlands onderonsje tussen Tech United uit Eindhoven en ASML Falcons uit Veldhoven. Spannend was het geen moment. Tech United, het robotteam van de TU Eindhoven, liep tegen het Veldhovense ASML Falcons al snel uit. Het werd een monsterscore: 15-0.

De voetbalrobots spelen vijf tegen vijf met een normale voetbal op een klein veld. De robots werken helemaal autonoom, op basis van sensoren en slimme software. De robots mogen de bal maximaal drie meter dribbelen, daarna moeten ze hem passen of schieten.

Positiespel

De robots van Tech United - met namen als Jackie Groenestroom, Lieke Motors en Dominique Bluetooth - maakten hun favorietenrol in Bangkok waar. Ze versloegen de meeste tegenstanders met speels gemak. Zo werd er tegen Indonesische teams twee keer met 18-0 gewonnen.

ASML Falcons klopte Tech United in een voorronde nog wel met 3-4, maar bleek in de finale niet opgewassen tegen de titelhouder. "We verloren in de voorronde doordat we een foutje in onze code hadden gemaakt. Dat bleek cruciaal. Daarom hebben we tot heel laat doorgewerkt om dat in de finale te voorkomen. Ondanks de grote uitslag van de finale was het dus voor ons nog wel spannend", vertelt teamlid Laura van Houtum.

De voetbalrobots gaan steeds tactischer spelen, zegt ze. "We hebben nieuwe strategieën toegepast, zodat we steeds meer positiespel spelen. We schieten niet altijd meteen op doel zodra dat kan. In plaats daarvan geven we vaker een extra pass om een tegenstander mee te trekken, zodat een andere robot nog meer vrij staat. De nieuwe strategieën hebben goed gewerkt", aldus Van Houtum.

Einddoel: mensen verslaan

Het uiteindelijke doel van de RoboCup is om in 2050 menselijke voetballers te verslaan. In juni wist Tech United na strafschoppen te winnen van Portugese vrouwenprofs. "Maar zij speelden niet op volle kracht, omdat ze anders makkelijk zouden winnen. We hebben nog een lange weg te gaan voordat het gelijkwaardig is. Bij de strafschoppen gaat het wel steeds meer gelijk op", zegt Van Houtum.

Tech United speelde vanochtend ook een oefenwedstrijd tegen mensen en verloor die met 2-3. "Jaren geleden hadden onze robots geen kans gehad en nu zie je dat het erg vooruit gaat, bijvoorbeeld met het passen. En je ziet de robots steeds slimmer omgaan met de situaties", aldus Van Houtum.  

Het was voor het eerst sinds 2019 dat de wereldwijde RoboCup werd gehouden. Het Chinese robotteam Water, ook meermaals wereldkampioen, was er niet bij. "Onze grootste concurrenten konden dit jaar helaas niet meedoen."

Zorgrobot

Ook de robot HERO van Tech United pakte goud in het toernooi voor de zorgrobots. Deze robots voeren allerlei taken uit het dagelijks leven uit om zo punten te scoren. Zo moesten ze mensen verwelkomen, het vuilnis buiten zetten, de tafel opmaken, een ontbijt serveren of een smoothie maken. Ook namen de robots de rol in van gastheer op een fictief feest.

HERO versloeg in de finale een robot van een Zuid-Koreaanse universiteit. Van Houtum: "Een spannend onderdeel was het opnemen van een bestelling in een restaurant. Het is voor de robot een uitdaging om iets te moeten doen in een omgeving die hij nog niet kent." De innovaties in de zorgrobots kunnen uiteindelijk ook in de praktijk worden toegepast, nu robots steeds vaker worden ingezet om mensen te helpen.

De zorgrobot en voetbalrobot van Tech United