Rechtszaak tussen Twitter en Elon Musk start in oktober
De strijd om Twitter

Rechtszaak tussen Twitter en Elon Musk start in oktober

19-07-2022 20:09 Laatste update: 20:11

De rechtszaak die Twitter heeft aangespannen tegen Elon Musk moet in oktober van start gaan. Musk wilde de zaak uitstellen tot volgend jaar, maar de rechter in Delaware gaat daar niet in mee.

Volgens de rechter zou uitstel van het proces tot "onherstelbare schade" voor Twitter kunnen leiden. De behandeling van de rechtszaak moet in oktober vijf dagen gaan duren, melden Amerikaanse media. Twitter wilde dat de zaak al in september zou voorkomen, terwijl Musk inzette op februari.

Musk zag eerder deze maand af van een overname van Twitter voor 44 miljard dollar. Twitter wil die overname nu alsnog via de rechter afdwingen. Het bedrijf beschuldigt de Tesla-baas ervan voorwaarden uit de overname-overeenkomst te hebben geschonden. Musk stelt dat Twitter 'misleidende verklaringen' heeft gegeven over het percentage spamaccounts op het platform.

Nepaccounts

Twitter zegt dat nep- en spamaccounts maar 5 procent van alle accounts op het platform vormen, maar volgens Musk is het aandeel van deze zogeheten bots vele malen groter. Volgens Musks advocaten moeten er bergen aan data onderzocht worden om de claim te onderbouwen.

Het percentage echte gebruikers kan invloed hebben op de winstgevendheid van Twitter, omdat spamaccounts niet op advertenties klikken. 

Twitter zegt de verzoeken van Musk om details over de bots te hebben geprobeerd te beantwoorden, maar de rijkste man ter wereld zou meerdere vergaderingen en briefings niet hebben bijgewoond. De miljardair heeft het bedrijf 'minachting' getoond en zijn exit-strategie is 'een model van hypocrisie en kwade trouw', aldus de aanklacht.

De vraag is of de kwestie over de nepaccounts voldoende is om onder de voorwaarden van de overname-overeenkomst uit te kunnen komen. Musk voert ook aan dat Twitter sinds de overnamedeal de bedrijfsvoering heeft aangepast. Het bedrijf stelde een personeelsstop in en ontsloeg belangrijke managers.