© NXP

Nederlandse chipmaker werkt met iPhone-producent aan elektrische auto's

NXP maakt onder meer radarsystemen voor auto's

Elektrisch rijden

Nederlandse chipmaker werkt met iPhone-producent aan elektrische auto's

20-07-2022 09:49 Laatste update: 09:49

De Eindhovense chipmaker NXP gaat samenwerken met de Taiwanese fabrikant Foxconn aan technologie voor elektrische auto's. Foxconn, de grootste leverancier van Apple, ontwikkelt platforms waarmee fabrikanten allerlei soorten elektrische auto's kunnen maken.

Beide bedrijven hebben de samenwerking vandaag bekendgemaakt. Foxconn, ook bekend als Hon Hai Technology, start samen met NXP de ontwikkeling van minstens tien producten rond auto's.

NXP levert onder andere chips voor draadloze verbindingen voor Foxconns autoplatforms. Het gaat onder andere om de draadloze technieken ultra-wideband en bluetooth low energy. Die zijn te gebruiken voor autosleutels en om smartphones aan auto's te koppelen. 

Radarsystemen

Ook werken de bedrijven samen aan technieken voor netwerkverbindingen en energiebeheer. Daarnaast werken NXP en Foxconn aan oplossingen voor rijhulpsystemen en 'veilig autonoom rijden', zoals de radarsystemen van NXP. Beide bedrijven werkten eerder al samen aan digitale auto-cockpits.

De Taiwanese techreus wil de komende jaren zogeheten autoplatforms aanbieden waarmee autofabrikanten onder hun eigen merken verschillende soorten auto's kunnen ontwikkelen.

Grote partner van Apple

Foxconn wordt ook vaak genoemd als een mogelijke partner van Apple bij de ontwikkeling van de eerste Apple-auto. Het Taiwanese bedrijf is een van de belangrijkste leveranciers van Apple. Zo is het de grootste producent van iPhones.

Foxconn onthulde vorig jaar al conceptmodellen van twee elektrische auto's en een elektrische bus. Eerder ging Foxconn ook al samenwerkingen rond autotechnologie aan met onder meer Stellantis, het moederbedrijf van merken als Peugeot en Citroën, en de Amerikaanse startup Fisker.

Hoeveel goedkoper is elektrisch rijden?