honor china vertrekt india telecom oorlog
'Om vanzelfsprekende redenen'

Chinees telefoonmerk Honor vertrekt uit India na oplopende spanning

25 juli om 08:22
Laatste update: 25 juli om 08:22

Het Chinese smartphonemerk Honor, oorspronkelijk in handen van Huawei, vertrekt uit India.

Honor was al enkele jaren actief in het land, maar vertrekt nu vanwege 'vanzelfsprekende redenen', aldus topman Zhao Ming in de South China Morning Post. Lokale partners van Honor blijven nog wel gewoon actief, maar zullen "zeer voorzichtig zijn". 

India verscherpte recent meermaals de regels voor telecombedrijven in het land en er lopen meerdere onderzoeken naar bedrijven als Huawei. Zo gebruikt het land sinds kort een lijst van 'betrouwbare bronnen' voor de levering van telecommunicatie-apparatuur. 

Huawei verkocht zijn kleine zusje Honor in 2020 aan een ander Chinees bedrijf, Shenzhen Zhixin New Information Technology, uit angst voor sancties uit de Verenigde Staten. De telecomgigant hoopte dat Honor zo succesvol in het buitenland actief zou kunnen blijven.

'Voldoen niet aan eisen'

Chinese bedrijven als Huawei en ZTE staan nog niet op de lijst met betrouwbare bronnen omdat ze 'nog niet aan de eisen voldoen', zei de Indiase coordinator voor cybersecurity eerder dit jaar tegen The Economic Times. Wat hij daarmee bedoelde, was niet duidelijk. 

Huawei houdt vol dat het bedrijf alles had ingeleverd dat nodig was om apparatuur te leveren aan het land. Ondertussen hebben Europese, Amerikaanse en lokale bedrijven al een tijd goedkeuring. Verder zijn verschillende Chinese apps verboden in India.

Bekoelde betrekkingen

Deze beslissingen volgen op een bekoeling van de betrekkingen tussen India en China. Er wordt sinds mei 2020 regelmatig door soldaten gevochten op de grens tussen de twee landen, omdat ze het niet eens zijn over waar die grens moet liggen.

Ook in de telecomsector lopen de spanningen op. India deed eerder deze maand invallen bij de Chinese bedrijven Vivo en Oppo, op verdenking van belastingontduiking. Deze acties volgden op een soortgelijke inval bij Huawei in februari en de inbeslagname van 710 miljoen euro aan lokale valuta bij Xiaomi. 

Eindelijk: een verrassende smartphone!