Instagram-topman: 'We blijven gewoon meer video's toevoegen'
TikTok achterna

Instagram-topman: 'We blijven gewoon meer video's toevoegen'

27-07-2022 09:29 Laatste update: 15:56

Instagram gaat steeds meer op TikTok lijken, tot onvrede van sommige gebruikers. En toch gaat Instagram er gewoon mee door, zegt de topman van de app.

De bekende halfzussen Kylie Jenner en Kim Kardashian riepen Instagram deze week op te stoppen met TikTok te imiteren. Er loopt zelfs een petitie met inmiddels bijna 200.000 handtekeningen van gebruikers die Instagram willen voor foto's van vrienden, niet voor video's van onbekenden. Instagram-topman Adam Mosseri reageert daar nu op met een video, waarin hij stelt dat de klagers pech hebben.

"Ik moet eerlijk zijn. Ik denk dat Instagram nog meer om video zal draaien de komende tijd", aldus Mosseri. De ondersteuning voor foto's blijft, maar volgens de topman geven gebruikers zelf steeds meer de voorkeur aan video's. "Die beweging zullen wij volgen", verklaart Mosseri. "Zelfs als wij niks doen, zie je het toch in je eigen feed. Je ziet dat mensen zelf meer en meer video's in plaats van foto's delen, meer video's kijken en liken." 

Ook meer berichten van vreemden

Instagram lijkt ook meer TikTok in de manier waarop gebruikers nieuwe dingen te zien krijgen. De nieuwsfeed bevat niet meer alleen foto's en video's van vrienden en bekenden, maar ook van vreemden. "Dat zijn dingen waarvan wij denken dat je ze interessant vindt", verklaart Mosseri. Aan dat onderdeel wordt nog gewerkt, dus kunnen gebruikers het steeds tot een maand pauzeren. Zij zien dan alleen de nieuwsfeed die zij gewend waren.

Een klein deel van de gebruikers krijgt de afgelopen tijd al een schermvullende versie van de app te zien. "We denken dat dat leuker en meeslepender is. Maar dat is nu nog niet goed en we moeten het goed maken voordat alle Instagram-gebruikers het te zien krijgen", aldus het Instagram-hoofd.

Uiteindelijk draait het om geld

Mosseri belooft dat Instagram waardevoller zal worden voor videomakers. Daar ligt uiteindelijk de crux voor gebruikers die niet blij zijn met de veranderingen: de meeste gebruikers zijn vooral de kijker in de app. Instagram begon dan wel ooit als app voor het delen van foto's met vrienden, maar eigenlijk ging die missie tien jaar geleden al het raam uit toen Instagram door Facebook werd overgenomen.

Facebook is uiteindelijk een reclamebedrijf, dat winst maakt door reclames te laten zien aan mensen die kijken. TikTok heeft met zijn korte filmpjes en algoritmisch ingevulde voorpagina het perfecte recept gevonden om gebruikers zo lang mogelijk in een app te houden, en meer tijd betekent meer ruimte voor reclames. Instagram kan eigenlijk niet anders dan TikTok achterna, ook al blijft er van de oorspronkelijke app dan weinig meer over.

De zorgen van Kylie Jenner en Kim Kardashian moeten wat dat betreft ook worden gezien in het licht van geld, merkt journalist Casey Newton op. "Als ik een Jenner was, zou ik me vooral zorgen maken dat mijn dure gesponsorde content vervangen zou worden door willekeurige video's. Maar dat is niet zo sentimenteel als "Instagram zou voor vrienden moeten zijn", aldus Newton.

Luister ook de Bright Podcast: