Macs worstelen met chiptekort

Geen omzetdaling voor Apple dankzij stabiele iPhone-verkopen en groei diensten

apple kwartaalcijfers omzet winst iPhone diensten mac iPad apple watch
29 juli om 08:12
Laatste update: 29 juli om 08:31

Apple heeft het afgelopen kwartaal een omzetdaling zoals bij tech-concurrenten weten te vermijden dankzij de onverwacht sterke verkoop van iPhones en een aanhoudende groei in diensten. Verkopen van Macs en iPads daalden, mede door de chiptekorten.

Apple presteerde afgelopen kwartaal beter dan beursanalisten hadden verwacht, met een omzet van 83 miljard dollar. Dat is een lichte groei ten opzichte van de 81,4 miljard dollar in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst daalde echter: 19,4 miljard dollar afgelopen kwartaal, tegenover 21,7 miljard een jaar geleden.

De iPhone blijft het belangrijkste product voor Apple, goed voor 49 procent van de omzet afgelopen kwartaal. De verkopen van iPhones groeiden tegen verwachting met 3 procent tot een omzet van 40,7 miljard dollar; verkochte aantallen maakt Apple niet bekend.

Diensten steeds belangrijker voor Apple

Diensten zagen ook een groei: de sectie bevat onder meer iCloud, Apple Music en Apple TV+, dat dit jaar 52 Emmy-nominaties binnensleepte met titels als Ted Lasso. Diensten zijn nu goed voor 24 procent van de omzet van Apple en brachten afgelopen kwartaal 13 procent meer op dan een jaar eerder. Zo worden diensten steeds belangrijker voor Apple: het is de het enige bedrijfsonderdeel dat al jaren een constante omzetgroei ziet.

Verder ziet Apple krimp. De omzet uit Mac-computers daalde met 10 procent ten opzichte van vorig jaar: 7,4 miljard dollar, de laagste omzet sinds 2020. Dat jaar stapte Apple over op eigen M-chips in zijn Macs, waardoor de omzet sterk toenam. De huidige daling is volgens Apple-topman Tim Cook te wijten aan problemen in de toeleveringsketen en valutaschommelingen. Concurrenten zien echter ook omzetdaling op de markt voor pc's en laptops.

Veel nieuwe producten verwacht

De iPad krijgt ook een tikje, met een omzetdaling van 2 procent naar een omzet van 7,2 miljard dollar afgelopen kwartaal, 200 miljoen euro minder dan een jaar geleden. Wearables, met onder meer de Apple Watch en AirPods, zag een omzetdaling van 10 procent naar 8,1 miljard dollar.

Apple heeft geen omzetverwachting voor het huidige kwartaal afgegeven. Het bedrijf presenteert aan het eind van dit kwartaal in september naar verwachting vier nieuwe iPhones en drie nieuwe Apple Watches. Sowieso zou het bedrijf volgens Bloomberg "één van zijn meest ambitieuze periodes ooit qua nieuwe producten" ingaan. Analisten verwachten voor het huidige kwartaal een omzet van rond de 90 miljard dollar, fors hoger dan de 83,4 miljard van een jaar geleden.

Getest: nieuwe MacBook Air is mooier, krachtiger en duurder