Play-Shuffle

Spotify maakt shuffle-knop logischer, alleen voor wie betaalt

© Spotify

spotify shuffle play twee losse knoppen betalende premium gebruikers
2 augustus 2022 om 10:26
Laatste update: 2 augustus 2022 om 13:57

Spotify heeft al jaren een vrij verwarrende Play-Shuffle-knop bovenaan albums en afspeellijsten staan. De knop heeft beide labels, en kan ook beide functies hebben. Aan die verwarring komt nu een eind, maar wel alleen voor betalende gebruikers.

De oplossing voor het probleem is simpel: gebruikers krijgen in de komende weken niet één maar twee knoppen, meldt Spotify. De play-knop zal straks de afspeellijst of het album in chronologische volgorde afspelen, de shuffle-knop laat de nummer sin willekeurige volgorde horen.

De knop was al verdwenen boven albums, nadat zangeres Adele daarom vroeg. Eind vorig jaar kwam haar langverwachte derde album uit, waarbij Adele aan Spotify vroeg of de knop verwijderd kon worden. "We geven niet zomaar zoveel aandacht en zorg aan de volgorde van nummers. Onze kunst vertelt een verhaal en moet beluisterd worden zoals wij bedoeld hebben", zei de zangeres destijds.

Alleen voor betalende gebruikers

De verwarrende Play-Shuffle-knop bleef echter staan bovenaan afspeellijsten. De werking van de knop verschilt bovendien ook nog eens per apparaat. Op mobiele apparaten had de knop namelijk altijd de werking van een shuffle-knop, maar op pc's konden gebruikers al wel kiezen welke functie zij bedoelden.

Gratis Spotify-gebruikers krijgen de functie logischerwijs niet omdat het gratis abonnement om shuffle draait. Gebruikers kunnen wel gratis naar hun favoriete afspeellijst luisteren, maar wie geen reclame meer wil horen en zelf de volgorde wil bepalen, moet een abonnement afsluiten.