© iRobot

Amazon neemt robotstofzuigermaker Roomba over voor 1,7 miljard dollar

De nieuwste Roomba, met automatische drol-herkenning.

iRobot

Amazon neemt robotstofzuigermaker Roomba over voor 1,7 miljard dollar

05-08-2022 12:31 Laatste update: 13:38

Internetgigant Amazon neemt robotmaker iRobot over voor zo'n 1,7 miljard dollar. iRobot is vooral bekend van de Roomba-robotstofzuiger.

Amazon neemt de Roomba-maker over voor 61 dollar per aandeel, melden de bedrijven in een gezamenlijke verklaring. iRobot geldt als innovator op het gebied van huishoudrobots. Het bedrijf werd in 1990 opgericht door drie leden van het AI-lab van de technische universiteit MIT.

In 2002 verscheen de eerste Roomba-robotstofzuiger. Dat model geldt als de eerste succesvolle huishoudrobot. Daarna volgden veel andere modellen en varianten, waaronder bijvoorbeeld dweilrobots. Inmiddels maken ook veel andere bedrijven huishoudrobots.

Amazon zelf ontwikkelt ook al jaren robots, zoals de opvallende maar nog niet haalbare Astro. iRobot valt na de overname onder de tak Amazon Devices. De huidige CEO Colin Angle behoudt ook na de overname de leiding over iRobot. "Amazon deelt onze passie voor het bouwen van prettige innovaties die mensen de kracht geven thuis meer te oden, en ik kan geen betere plek bedenken voor ons team om onze missie voor te zetten", aldus Angle.

Bekijk ook: