Eigenlijk volgende maand al

5G-verhinderende satellietschotels defensie niet op tijd weg

5 augustus 2022 om 13:26
Laatste update: 5 augustus 2022 om 13:34

Het lukt defensie niet om het afluisterstation in het Friese dorp Burum voor de gestelde deadline van 1 september te verhuizen naar een nieuwe locatie. Het station opereert op radiofrequenties die de overheid wil veilen voor sneller 5G-internet.

In plaats van 1 september 2022 kan defensie het satellietstation pas per december 2023 naar een andere locatie verplaatsen. Dat staat in voorstel om het nationaal Frequentieplan (NFP) te wijzigen, ontdekte Telecompaper.

In het NFP staat per frequentie aangegeven waar deze voor gebruikt mag worden. Soms verandert dat. Zo zijn voormalige digitale tv-frequenties inmiddels in gebruik voor 5G-verbindingen. Maar 5G wordt pas sneller als ook de hogere frequenties geveild kunnen worden en daar vormen de satellieten in Burum een obstakel.

Nieuwe frequentieveiling dit jaar

De satellieten gebruiken namelijk de 3,5GHz-frequentie die nodig is voor sneller 5G-internet. Zolang die frequentie niet is vrijgegeven, kan er boven de 'lijn Amsterdam-Zwolle' geen 5G op de 3,5GHz-band worden gebruikt.

De Nederlandse overheid is vooralsnog voornemens om de 3,5GHz-band dit jaar te veilen onder de telecomaanbieders. Een onafhankelijke adviescommissie pleitte in mei voor uitstel van de veiling, omdat de Burum-deadline er al aan zat te komen.

'112 voor schepen'

Het station in Burum heeft nog een functie, naast het gebruik door defensie. Het bedrijf Inmarsat verzorgt met zijn grondstation voor een groot deel van de wereld de nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie op zee en in de lucht. De schotels maken voor de noodsignalen al sinds 1990 gebruik van de 3,5 Ghz-band.

Eerder probeerde het ministerie van Economische Zaken de 3,5GHZ-frequentie via de rechter vrij te maken. Die ging daar vorig jaar niet in mee en bepaalde dat het satellietbedrijf Inmarsat voorlopig niet uit Burum hoeft te verwijderen en de frequenties dus mag blijven gebruiken. De deadline voor Inmarsat ligt gelijk met die van defensie, daarna krijgt het bedrijf een kleiner stukje uit de 3,5GHz-band om te blijven functioneren.