Robots

Robots vervangen vakkenvullers in honderden Japanse winkels

Robots vervangen vakkenvullers in honderden Japanse winkels
10 augustus 2022 om 10:34
Laatste update: 10 augustus 2022 om 12:21

Robots gaan in driehonderd Japanse winkels meehelpen om producten in de schappen aan te vullen. De robots zouden nodig zijn vanwege het groeiende personeelstekort.

De robots van de fabrikant Telexistence worden in eerste instantie ingezet om drankjes in koelkasten aan te vullen. De robotarmen worden aangestuurd met software met kunstmatige intelligentie. Het systeem scant de schappen en bepaalt hoeveel producten er nog staan en welke artikelen prioriteit moeten krijgen op basis de voorraden, het moment van de dag en data over de verkoop.

Later deze maand worden de robots in gebruik genomen in driehonderd winkels van de Japanse keten FamilyMart. De machines moeten volgens het bedrijf vooral de medewerkers ontlasten. 

Op afstand ingrijpen

De robotarmen werken grotendeels autonoom, maar als er iets mis gaat zijn ze ook op afstand te besturen door externe medewerkers. Die zien op hun virtualreality-brillen precies wat de robot ziet. Volgens Telexistence hoeven de winkelmedewerkers zelf in de meeste gevallen niet in actie te komen als er is fout gaat.

Elke robot kan één tot drie uur menselijk werk per dag per winkel vervangen, zegt Telexistence tegen Bloomberg. De robots werken volgens het bedrijf '98 procent van de tijd zonder menselijke hulp'. Telexistence werkt voor de robots samen met de grote Amerikaanse techbedrijven Microsoft en Nvidia.

'Meer tijd om klanten te helpen'

Een topman van FamilyMart noemt de daling van de Japanse beroepsbevolking 'een van de belangrijkste managementproblemen' voor zijn concern. De robots zouden ervoor zorgen dat medewerkers meer tijd hebben om klanten persoonlijk te helpen.

FamilyMart heeft zo'n 16 duizend winkels in Japan. Telexistence en Microsoft willen de robots ook in andere landen, waaronder in de VS, gaan inzetten.

Kijk ook: Tesla-robot komt eraan