Vouwtelefoons met verbeteringen

Samsung onthult twee nieuwe opvouwbare smartphones

© Samsung

samsung galaxy z fold4 flip4 buds2 pro vouwtelefoons oordopjes
10 augustus 2022 om 13:00
Laatste update: 10 augustus 2022 om 13:20

Samsung heeft de nieuwe versies van zijn opvouwbare telefoons aangekondigd. De vierde generatie moet het vooral hebben van een snellere chip en wat kleine updates.

Kijk ook onze eerste indruk:

Samsung was met de eerste Galaxy Fold in 2019 een pionier op het gebied van opvouwbare telefoons. Wat concurrenten al jaren met prototypes op beurzen lieten zien, bracht Samsung op de markt. Kinderziektes zoals haperende scharnieren waren er met de tweede generatie al uit en vorig jaar voegde Samsung waterdichtheid toe aan zijn vouwtelefoons.

Dit jaar zijn de vernieuwingen wat dat betreft wat kleiner, zoals bij niet-vouwbare smartphones inmiddels ook gangbaar is. De Galaxy Z Flip4 en Fold4 hebben beide een nieuwe chip: de Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. Dat is de snelste Android-chip van dit moment en dat belooft jarenlang een snelle telefoon. Samsung belooft zijn klanten sinds begin dit jaar bovendien vier jaar lang de nieuwste Android-versie.

Flip4

Hoewel beide telefoons kunnen vouwen, zijn ze wel verschillend. De Flip4 is in uitgeklapte vorm een relatief normaal ogende smartphone, met een 6,7 inch amoled-scherm met 120Hz verversing. Horizontaal in het midden zit echter een scharnier, waardoor de telefoon dubbelgevouwen kan worden.

Eenmaal dichtgeklapt is de telefoon praktisch vierkant, en kan makkelijker in de zak worden gestopt. Aan de buitenkant zit een kleiner schermpje, dat dit jaar wel iets groter is geworden: 2,1 inch. Je kan het uiterlijk van dat schermpje aanpassen, je kan er berichten op lezen en je kan betalen zonder je telefoon te openen met de vingerscanner aan de zijkant van het toestel.

De Fold en de Flip, twee visies op de vouwtelefoon.

Verder zijn de vernieuwingen van de Z Flip4 klein. Het scherm is iets krasbestendiger en de schermranden zijn wat dunner. De batterij is iets groter en heeft nu een capaciteit van 3700mAh, met 25W-snelladen.

De twee camera's achterop, groothoek en ultragroothoek, zijn nog steeds beide 12 megapixel maar Samsung stelt wel dat de sensor 65 procent helderdere beelden kan maken dan bij het vorige model.

Fold4

De Z Fold4 is meer een opvouwbare mini-tablet. In uitgevouwen vorm zie je een 7,6 inch amoled-scherm met 120Hz-beeldverversing. Dat scherm heeft ook eerder de verhoudingen van een tablet en is daardoor niet zo breedbeeld als een smartphone, maar wat vierkanter.

De vouw zit bij de Fold verticaal in het midden. Eenmaal opgevouwen zit aan de buitenkant een 6,2 inch amoled-scherm, ook met 120Hz-beeldverversing. Dat buitenscherm van de Fold4 heeft smallere randen dan bij de Fold3 het geval was. De schermen van de Fold4 zijn net als bij de Flip4 volgens Samsung wat beter beschermd tegen krassen.

De Z Fold4 heeft een camera-trio: 50MP-hoofdcamera, 10MP-telefotocamera en een 12MP-ultragroothoeklens. De optische zoom gaat dit keer tot 3x, samen met digitale zoom haalt de Fold4 een 30x zoom. De batterij heeft met 4400 mAh dezelfde capaciteit als de voorganger. Ook de Fold4 ondersteunt 25W-snelladen.

De Z Flip4 (links) richt zich meer op jongeren, de Z Fold4 meer op zakelijk gebruik.

Vanaf donderdag verkrijgbaar

De nieuwe Galaxy Z Flip4 en Z Fold4 zijn vanaf nu te bestellen en worden vanaf 11 augustus geleverd. Wie een voorbestelling plaatst, krijgt een jaar lang gratis Samsung Care+ voor bescherming tegen vallen of gebarsten schermen.

De Z Flip 4 is er vanaf 1099 euro met 128GB opslag in de kleuren Bora Purple en Graphite en in de nieuwe kleuren Pink Gold en Blue. De Z Fold4 is er vanaf 1799 euro met 256GB opslag in de kleuren Graygreen, Beige en Phantom Black.

Nieuwe oordoppen

Samsung heeft ook nieuwe draadloze oordopjes aangekondigd. De Buds2 Pro bieden ondersteuning voor 24-bit Hi-Fi Audio. Samsung gebruikt daarvoor zijn eigen SSC HiFi-codec, waardoor muziek in hogere kwaliteit draadloos van een telefoon naar de oortjes kan worden gestuurd. Ook beschikken de oordopjes over speak-to-chat, waarbij de ruisonderdrukking automatisch uitgaat als de drager praat. 

De oortjes zijn 15 procent kleiner dan de Samsung Buds Pro en zijn voorzien van een krachtigere actieve ruisonderdrukking (ANC). De accuduur van de Buds2 Pro is afhankelijk van het soort gebruik tot 18 uur met ANC ingeschakeld, of tot 29 uur met de functie uitgeschakeld.

De Samsung Buds2 Pro zijn er in de kleuren wit, grijs en Bora Purple en kosten 229 euro. De Buds 2 Pro zijn vanaf vandaag beschikbaar.