© NS

NS laat eerste reizigers inchecken met betaalpas of telefoon
Geen ov-chipkaart nodig

NS laat eerste reizigers inchecken met betaalpas of telefoon

12-08-2022 10:45 Laatste update: 16:32

De NS begint eind deze maand met een proef waarbij reizigers contactloos kunnen in- en uitchecken met hun pinpas, creditcard, telefoon of smartwatch. Volgens de NS moet dit treinreizen 'nog makkelijker en flexibeler maken'.

Reizigers kunnen vanaf 29 augustus tijdens een nieuwe proef contactloos inchecken met hun pinpas of creditcard. De nieuwe manier van inchecken werkt volgens de NS ook met een digitale betaalpas op telefoons en smartphones, zoals Apple Pay en Google Pay.

Het is een aanvulling op de ov-chipkaart en treinkaartjes. "We willen reizigers hiermee een extra keuze bieden om nog gemakkelijker met de trein te reizen", zegt Ivo Steffens, directeur commercie bij NS. "Met deze proef wordt in- en uitchecken voor de trein net zo makkelijk en snel als een contactloze betaling voor je boodschappen. Je hoeft niet meer langs een kaartautomaat om een kaartje te kopen of saldo te laden, maar kunt direct inchecken en snel je trein halen", aldus Steffens.

Tijdens de proef is alleen reizen voor vol tarief mogelijk. Ook zijn NS-abonnementen nog niet aan de betaalpas te koppelen.

Deelnemers mogen in eerste klas reizen

Een 'beperkte groep reizigers' kan aan de proef deelnemen. NS-medewerkers gaan op stations in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Den Bosch en Delft komende week deelnemers werven voor de proef. In ruil voor hun deelname mogen ze tot 1 november in de eerste klas reizen voor de prijs van de tweede klas. 

Palen en poorten aangepast

Om de nieuwe manier van inchecken mogelijk te maken hebben alle palen en poorten nieuwe kaartlezers gekregen, waarop nu ook het contactloze betaallogo staat.

De NS wil na de proef de nieuwe manier van reizen mogelijk maken voor alle treinreizigers. Het huren van een ov-fiets of toegang tot een P+R-terrein kan nog niet met de betaalpas.

Later dan gepland

De proef vindt later plaats dan verwacht. Oorspronkelijk zou iedereen deze zomer al met een betaalpas moeten kunnen inchecken, maar vorige week werd bekend dat de invoering minstens een half jaar vertraging had opgelopen. Uiteindelijk moet het systeem in het hele openbaar vervoer worden ingevoerd. 

Het nieuwe systeem heet OVpay. Andere ov-bedrijven, waaronder Arriva, testen OVpay ook al een tijdje. Zo is het bijvoorbeeld in Zwolle, Lelystad en Groningen mogelijk om met een betaalpas in te checken bij het reizen met een stadsbus.

Getest: de nieuwe e-bike van Gazelle