84 miljoen liter

Nederlands datacenter Microsoft verbruikte vier keer meer water dan gedacht

12 augustus om 15:19
Laatste update: 17 augustus om 15:22

Het Microsoft-datacenter in Noord-Holland verbruikte voor het koelen van zijn servers vorig jaar 84 miljoen liter drinkwater.

Dat is ruim vier keer meer dan de 12 tot 20 miljoen liter water die Microsoft zei vorig jaar verbruikt te hebben. Die 12 tot 20 miljoen werden ook genoemd door het bestuur van de gemeente Hollands Kroon, waar het grote Microsoft-datacenter staat. Het eigenlijke gebruik komt neer op 84 miljoen liter water, meldt Noordhollands Dagblad.

Om dat getal in perspectief te stellen: het drinkwatergebruik van Nederlanders kwam in 2019 op gemiddeld 130 liter per persoon, volgens het CBS. Dat is ruim 47.000 liter water per persoon per jaar, waarmee het datacenter van Microsoft vorig jaar dus evenveel drinkwater heeft verbruikt als zo'n 1750 Nederlanders.

Verbruik door expert al hoger geraamd

Het datacenter van Microsoft is voornamelijk luchtgekoeld, maar bij hogere temperaturen wordt ook waterkoeling gebruikt. Dat waterverbruik baart omwonenden zorgen, die door de gemeente worden gesust door te wijzen op de geraamde 12 tot 20 miljoen liter verbruik.

Een expert die door Microsoft werd ingehuurd, raamde het verwachte verbruik echter al op 100.000 kubieke meter (100 miljoen liter) blijkt uit een WOB-verzoek  van het Noordhollands Dagblad. Inmiddels heeft de gemeente Hollands Kroon de cijfers over het drinkwaterverbruik van datacenters op zijn website aangepast naar die hogere cijfers.

Water alleen op zomerse dagen

Microsoft zegt in een reactie tegenover de krant dat de 12 tot 20 miljoen liter water sloegen op het 'toenmalige verbruik' over een niet nader genoemde periode. Nu is dus duidelijk dat het over heel 2021 ging om 84 miljoen liter water. Het bedrijf zegt alleen met water te koelen als de buitentemperatuur hoger dan 25 graden Celsius is.

Vorig jaar had Nederland een relatief koele zomer met in de omgeving van het datacenter maar zes dagen waarop de 25 graden werd overschreden. Dit jaar staat de teller voor zulke dagen overigens al op 22. Het hoge verbruik van Microsoft, juist in de zomer, is tegen het zere been van actiegroep Red de Wieringermeer.

"Dat is wrang, want dat zijn net de periodes waarin burgers opgeroepen wordt om te besparen op hun drinkwater. En dat zal in de nabije toekomst steeds vaker gebeuren. Zo wordt de burger steeds meer de dupe van deze onrechtvaardige verdeling", aldus de actiegroep.

Mega-datacenters zijn omstreden

Google heeft ook grote datacenters in Nederland, maar geeft daarbij geen openbare cijfers af over het waterverbruik. De weerstand tegen dergelijke enorme 'hyperscale' datacenters groeit de laatste tijd. Facebook-moederbedrijf Meta blies de komst van een groot datacenter af.

De overheid werkt inmiddels aan streng nieuw beleid voor de bouw van de datacenters. Europa wil op initiatief van Nederland voortaan het energiegebruik openbaar hebben.

Enorme datacenters in de polder zijn omstreden: