EU-landen: datacenters moeten energie- en watergebruik gaan melden
Zorgen over datacenters

EU-landen: datacenters moeten energie- en watergebruik gaan melden

28-06-2022 08:59 Laatste update: 09:09

Datacenters worden mogelijk in de EU verplicht om te melden hoeveel energie en water ze precies verbruiken. De Raad van Ministers heeft daar maandag een voorstel over aangenomen.

De Raad, die de regeringen van de 27 EU-lidstaten vertegenwoordigt, voegde aan de Europese Energierichtlijn een bepaling toe over de transparantie van het energieverbruik van datacenters. "Datacenters moeten vanaf 2024 elk jaar informatie over hun energieverbruik publiceren. De Commissie komt met een openbare EU-databank, waarin informatie over het energieverbruik van datacenters wordt verzameld."

Momenteel geeft maar een deel van de datacenters vrijwillig informatie over het energieverbruik. Dat moet vanaf 2024 verplicht worden voor datacenters met 'een aanzienlijke voetafdruk'. Volgens het voorstel moeten datacenters gegevens gaan delen over het stroomgebruik, hoeveel van de energie afkomstig is uit hernieuwbare bronnen, het hergebruik van restwarmte en het gebruik van water.

Op basis van de gegevens kunnen datacenters een beoordeling krijgen op het gebied van duurzaamheid. Ingrepen op het gebied van efficiëntie kunnen volgens de Raad leiden tot een 'aanzienlijke vermindering van het energie- en waterverbruik'. Meer details over de nieuwe regels moeten worden bepaald in de onderhandelingen tussen de Europese Raad en het Europees Parlement.

Meta-datacenter Zeewolde

Onlangs werd de komst van een enorm datacenter van Facebook-moederbedrijf Meta in Zeewolde tegengehouden, mede vanwege zorgen over het grote elektriciteitsgebruik van het complex, dat de grootste in zijn soort in Europa zou worden. In Luxemburg klonk er vergelijkbare kritiek op een plan voor een groot Google-datacenter.

Ook zorgen over restwarmte

Grote datacenters zijn steeds meer omstreden omdat het stroomgebruik beslag legt op het elektriciteitsnet, waar zeer beperkte ruimte is. Datacenters zijn al goed voor bijna 3 procent van het totale stroomgebruik in de EU. 

Naast het stroomgebruik zijn er ook zorgen over het watergebruik en wat er gebeurt met de restwarmte. Die restwarmte kan schadelijk zijn voor het milieu en de omliggende natuur. Ook zou er volgens tegenstanders waardevolle landbouwgrond verloren gaan en steken de enorme panden af in het landschap. 

Strengere regels in Nederland

In Nederland lopen er zo'n 20 tot 25 projecten voor de vestiging en uitbreiding van nieuwe datacenters. Het kabinet kondigde onlangs strengere regels aan voor grote datacenters, waardoor ze alleen in een paar gebieden in Groningen en Noord-Holland mogen worden toegelaten. In de uitzonderingsgebieden zou er wel voldoende ruimte zijn. 

Datacenters in de polder: