TikTok en Alibaba delen algoritmes met Chinese overheid
Techreuzen aan banden gelegd

TikTok en Alibaba delen algoritmes met Chinese overheid

15-08-2022 10:52 Laatste update: 10:52

Chinese techreuzen als Tencent, Alibaba en TikTok-moeder ByteDance hebben voor het eerst informatie over hun algoritmes met de Chinese overheid gedeeld.

Dertig populaire Chinese internetdiensten hebben inzicht in hun algoritmes gegeven aan de Chinese internettoezichthouder, meldt Bloomberg. De bedrijven zijn daartoe verplicht door nieuwe regelgeving, die volgens de Chinese regering bedoeld is om misbruik van gebruikersgegevens tegen te gaan.

Met algoritmes bepalen bedrijven bijvoorbeeld welke video's, producten of reclames gebruikers te zien krijgen. Voor techreuzen zijn de algoritmes meestal hun grootste geheimen, omdat ze cruciaal zijn voor het succes van hun diensten. Zo werd video-app TikTok vooral zo populair vanwege de effectiviteit van de algoritmes, waardoor gebruikers langer in de app filmpjes blijven kijken.

Bedrijfsgeheimen

Op de openbare lijst van de gedeelde algoritmes staan alleen korte beschrijvingen van hoe ze werken en waarvoor ze gebruikt worden. Volgens de regelgeving moeten de bedrijven echter ook hun geheime gegevens delen met de overheid. "De informatie die door de bedrijven aan de toezichthouder wordt verstrekt is veel gedetailleerder dan wat er is gepubliceerd en omvat bedrijfsgeheimen die niet openbaar gemaakt kunnen worden", zegt juridisch expert Zhai Wei van de East China University in Shanghai tegen Bloomberg.

Macht inperken

De verplichting om algoritmes met de overheid te delen zijn een nieuwe manier waarop de Chinese regering de macht van techreuzen kan inperken. De Chinese techbedrijven worden al langer aangepakt door toezichthouders. Zo kwam Beijing vorig jaar met maatregelen tegen Alibaba en Tencent om hun machtige marktposities aan te pakken.

Ook de grote gamesector in het land werd aan strengere regels onderworpen. Zo mogen Chinese kinderen nog maar 3 uur per week gamen.

Kijk ook: