Smartphones boven 1000 euro

Sony Xperia 1 IV

beste smartphone boven 1000 euro bright stuff koopgids Sony Xperia 1 IV
15 augustus 2022 om 13:20
Laatste update: 19 augustus 2022 om 13:20

De Sony Xperia 1 IV is een telefoon die het anders durft te doen: smaller dan de rest en met een echte optische zoom.

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.

Sony is al jaren hofleverancier van camerasensoren aan marktleiders Apple en Samsung. Maar het bedrijf maakt zelf ook smartphones, en wijkt daarmee altijd net wat af van de rest. Van vormgeving tot functionaliteit, Sony gaat zijn eigen weg. De Xperia 1 IV is daar misschien het beste voorbeeld van.

Wat als eerste opvalt is de verhouding van het toestel. De meeste smartphones zijn op z'n kant iets breder dan een standaard 16:9 televisie. De Xperia 1 IV heeft een verhouding van 21:9, hetzelfde als een bioscoopscherm. Met 7,1 centimeter de telefoon ongeveer zo breed als een iPhone 13 of Galaxy S22, maar met 16,5 centimeter is hij zo'n twee centimeter langer.

Dat langere scherm is prettig, want je ziet simpelweg meer, terwijl de telefoon net zo handzaam blijft. En wat je ziet is haarscherp, want de Xperia 1 IV heeft een 6,1 inch 120Hz oled-scherm met HDR en een 4K-resolutie van 1644 x 3840 pixels. Beter gaat een bioscoopfilm er niet uitzien op een smartphone.

En zelf mooie plaatjes schieten kan deze Xperia. Achterop zitten drie 12-megapixelcamera's, waarvan de telefotocamera is voorzien van de eerste continu zoomende zoomlens. Een échte zoomlens dus, want zoomen op andere smartphones gebeurt met horten en stoten. Er wordt dan vaak gewisseld van een lens met 1x zoom, naar een lens met 3x zoom of meer. De telelens van deze telefoon zoomt traploos tot 5x: je bepaalt zelf wanneer het precies genoeg is. Video's schiet je in HDR10+, maximaal in 8K met 24 beeldjes per seconde.

Snel is het toestel ook, dankzij een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-chip. Onder het scherm zit een snelle ultrasone vingerscanner. De 3700mAh-accu laad je met maximaal 25W-snelladen op. Ook kan de telefoon bidirectioneel draadloos laden, handig voor oordopjes.

De Sony Xperia 1 IV is er in paars en zwart. De introductieprijs van de Sony Xperia 1 IV is 1399 euro. Check Belsimpel voor de actuele prijs.

Pluspunten:Minpunten:
  • Lang, smal scherm
  • 4K-resolutie
  • Uitstekende camera
  • Zoomlens
  • Camera-software niet altijd even goed
  • Duur

Lees meer over:

Deel via