© LetsGoDigital/TechnizoConcept

'Apple gaat iPhone 14 in India produceren'
iPhone 14

'Apple gaat iPhone 14 in India produceren'

23-08-2022 07:04 Laatste update: 07:04

Apple wil de iPhone 14 deels ook in India gaan produceren. Het bedrijf zoekt alternatieven voor de productie in China, mede vanwege de spanning tussen de VS en China en de Chinese corona-lockdowns.

Apple onderzoekt het versturen van onderdelen voor de iPhone 14 van China naar India zodat de telefoons daar in elkaar kunnen worden gezet, zeggen bronnen van Bloomberg. Apple-leverancier Foxconn zou de iPhone-assemblage in de Zuid-Indiase stad Chennai willen onderbrengen.

Apple zou twee maanden na de eerste levering van iPhone 14's begint met de productie in India kunnen starten. Een gelijktijdige productie in zowel China als India zou een soepele lancering van de nieuwe iPhone-serie in de weg kunnen zitten. Momenteel werkt Apple samen met leveranciers om de productie in India op te voeren en te versnellen.

De iPhone 14 wordt waarschijnlijk komende maand door Apple aangekondigd. Volgens Bloomberg vindt de presentatie al op 7 september plaats.

VS, Taiwan en China

De VS heeft al langer sancties tegen China, waardoor er bijvoorbeeld niet in bepaalde Chinese bedrijven mag worden geïnvesteerd. Ook trekt de Amerikaanse regering miljarden uit voor investeringen om China op technologiegebied voor te blijven. De miljardensubsidie voor de productie van chips in de VS leidden vorige week nog tot felle kritiek vanuit China, dat een nieuwe Amerikaanse wet 'discriminerend' en 'oneerlijke concurrentie' noemde.

De spanningen tussen China en de VS liepen onlangs verder op na een bezoek van voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan Taiwan. China ziet dat eiland als een afvallige provincie en het bezoek van Pelosi daarmee als provocatie. Het bezoek zou een schending van de Chinese soevereiniteit zijn. Taiwan speelt een cruciale rol bij de chipproductie, onder meer met de grote chipfabrikant TSMC. Het conflict tussen China en Taiwan leidt dan ook tot zorgen over de iPhone-productie, omdat veel chips in de iPhone uit Taiwan komen, maar de toestellen in China in elkaar moeten worden gezet.  

Ook de Chinese coronamaatregelen spelen een rol. Vanwege kleine uitbraken van het virus gaan soms hele Chinese steden in lockdown, waardoor ook fabrieken tijdelijk moeten sluiten.

Ook meer productie in Vietnam

Vorige week kwam naar buiten dat Apple ook plannen heeft om meer apparaten te laten maken in Vietnam, waaronder ook MacBooks en Apples Watches. In het land worden al AirPods en iPads in elkaar gezet.

iPhone 14 komt eraan: dit kan je verwachten

Luister ook de Bright Podcast: