iPhone 14

'Apple onthult iPhone 14 al op 7 september'

17 augustus 2022 om 19:29
Laatste update: 18 augustus 2022 om 15:52

Apple zou de nieuwe iPhone 14-serie al op woensdag 7 september willen presenteren. Dat is een week vroeger dan gebruikelijk.

Kijk ook: dit kan je van de iPhone 14 verwachten

Dat meldt journalist Mark Gurman van Bloomberg op basis van bronnen die bekend zijn met de plannen. Apple kondigt de nieuwe iPhones meestal aan in de eerste helft van september, maar dat gebeurde bijna altijd in de tweede week van de maand. De iPhone 14-presentatie zou alleen via een videostream plaatsvinden.

Vaak liggen de nieuwe iPhones anderhalve week na de presentatie in de winkels. Sommige Apple-medewerkers hebben volgens Bloomberg te horen gekregen dat op 16 september de verkoop van een nieuw product begint.

Vier modellen en mogelijk duurder

Apple wil dit najaar vier nieuwe iPhone-modellen uitbrengen, waarbij het 5,4 inch Mini-model plaatsmaakt voor een nieuw 6,7 inch Max-model. De iPhone 14 zou de A15-chip uit de iPhone 13 houden, terwijl de Pro en Pro Max de snellere A16-chip krijgen. De Pro-modellen krijgen naar verwachting ook verbeterde camera’s en dunnere randen. Bovendien maakt de inkeping bovenin het scherm, de notch, in de Pro-versies plaats voor een pilvormige uitsparing bovenin het scherm voor de FaceID-camera en een gaatje voor de selfiecamera.

De prijzen van de iPhone 14 Pro's zouden 15 procent hoger worden dan die van de voorgangers. Volgens geruchten zou Apple ook een abonnement op iPhones kunnen aankondigen.

Geen verkoopdaling verwacht

Ondanks dat de smartphoneverkoop wereldwijd de laatste maanden hard daalt, verwacht Apple dat de iPhone 14 even goed zal verkopen als de voorganger. Apple liet zijn leveranciers onlangs weten dat ze 90 miljoen stuks van de iPhone 14-modellen moeten produceren. Dat is vergelijkbaar met het aantal iPhone 13's dat Apple vorig jaar rond deze tijd bestelde.

Apple verwacht dit jaar zo'n 220 miljoen iPhones te verschepen, ongeveer gelijk aan vorig jaar.

Nieuwe Apple Watch

Tegelijk met de iPhone 14 zou ook de nieuwe Apple Watch Series 8 worden onthuld. De nieuwe smartwatch bevat onder andere een sensor die de lichaamstemperatuur kan meten. Daarmee zou de Apple Watch kunnen detecteren als je koorts hebt.

Verder zou Apple komen met een nieuw Pro-model van het horloge, gericht op sporters. Die Pro-versie krijgt een groter scherm, een titanium behuizing en een langere accuduur. Daarnaast zou een nieuwe versie van de goedkope Apple Watch SE verschijnen.

Nieuwe iPads en Macs

Later dit jaar wil Apple volgens Bloomberg nog meer nieuwe apparaten op de markt brengen, waarvoor het mogelijk aparte presentaties houdt. Het gaat onder andere om een nieuw instapmodel van de iPad met een A14-chip en een usb-c-poort en om nieuwe iPad Pro's met de krachtigere M2-chips.

Verder is Apple volgens Bloomberg van plan om eind dit jaar nieuwe Macs te lanceren, waaronder een nieuwe Mac Mini en MacBook Pro met M2-chips.

In september brengt Apple ook zijn grote software-updates uit, waaronder iOS 16 en de nieuwe versies van iPadOS, watchOS en MacOS.

Luister ook onze vooruitblik: