Treinen op waterstof vervangen dieseltreinen in Duitsland
Rijden op waterstof

Treinen op waterstof vervangen dieseltreinen in Duitsland

24-08-2022 13:55 Laatste update: 15:14

In Noord-Duitsland rijden vanaf vandaag de eerste veertien waterstoftreinen op trajecten waar tot nu toe dieseltreinen reden. Volgens treinfabrikant Alstom is het 'een wereldprimeur voor personenvervoer'.

Tussen de Duitse plaatsen Cuxhaven en Buxtehude, in de buurt van Hamburg, rijden voortaan waterstoftreinen, meldt Alstom. Ze hebben speciale brandstofcellen die waterstof mengen met zuurstof om zo elektriciteit te genereren. De treinen stoten alleen waterdamp en condens uit.

De veertien waterstoftreinen hebben een actieradius hebben van duizend kilometer en kunnen de hele dag op een tank waterstof rijden. Volgens spoorvervoerder LNVG zijn ze samen goed voor een jaarlijkse besparing van 4400 ton CO2-uitstoot. De trein rijdt op het traject met snelheden van 80 tot 120 km/u en heeft een maximumsnelheid van 140 km/u.

Waterstoftreinen zijn volgens Alstom een schoner alternatief voor dieseltreinen, waarvan er in Duitsland momenteel ruim vierduizend rondrijden. Een kilogram waterstof vervangt zo'n 4,5 liter dieselbrandstof. De Duitse overheid trok miljoenen subsidie uit voor de nieuwe treinen.

Ook getest in Nederland

De milieuvriendelijke treinen zijn de afgelopen jaren in meerdere landen getest, ook in Nederland. De provincie Groningen is er enthousiast over en wil dat ze ook hier in de dienstregeling komen. De voorbereiding daarvoor loopt nog.  

Groene waterstof importeren

Binnenkort gaan er waarschijnlijk meer waterstoftreinen rondrijden in Europa. Alstom heeft al opdrachten gekregen voor het leveren van de treinen voor trajecten in Duitsland, Italië en Frankrijk. Andere treinenbouwers werken ook aan waterstoftreinen.

Experts verwachten dat rond 2035 tussen 15 en 20 procent van de markt voor regionale treinen in Europa op waterstof draait. Een land als Duitsland zal daarom ook veel waterstof moeten gaan importeren. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz tekende deze week in Canada daarom alvast een overeenkomst voor de levering van groene waterstof.

Luister ook over auto's op waterstof: