Shell wil kernenergie gebruiken om waterstof te maken
Waterstof

Shell wil kernenergie gebruiken om waterstof te maken

02-12-2022 16:54 Laatste update: 16:54

Shell onderzoekt het produceren van waterstof met energie uit kleine kerncentrales. Het bedrijf gaat samenwerken met NuScale Power, dat in de VS goedkeuring heeft voor zijn ontwerp voor kleine kerncentrales.

NuScale en Shell gaan samen onderzoeken of de kerncentrales kunnen worden gebruikt om goedkope waterstof te produceren.

Waterstof wordt gezien als een belangrijke brandstof voor de groene economie. Fabrieken zouden er op kunnen draaien in plaats van op gas. Ook schepen, treinen, vrachtwagens en vliegtuigen kunnen waterstof als brandstof gebruiken.

Stroom 'opslaan'

Stroom van windmolens en zonnepanelen die niet direct gebruikt kan worden is ook op te slaan in waterstof, die later weer in stroom kan worden omgezet. Kernenergie is volgens voorstanders ideaal omdat het zonder CO2-uitstoot waterstof kan produceren als er geen stroomoverschotten uit groene energiebronnen zijn.

Volgens Shell-topman Dirk Smit past de samenwerking met NuScale bij de strategie om 'technologieën te onderzoeken die de energietransitie zouden kunnen ondersteunen'.

Kleine reactoren

Het Amerikaanse NuScale is een van de bedrijven die kleinere kernreactoren ontwikkelt. Die zijn goedkoper om te bouwen dan grotere reactoren en zouden ook bij een eventuele ramp een veel minder groot gevaar vormen. Daardoor zijn er ook makkelijker locaties te vinden.

De eerste kleine kernreactor van NuScale is pas op zijn vroegst tegen het einde van het decennium gebruiksklaar.

Luister ook: