Koers gamebedrijf EA in de lift door geruchten overname Amazon
EA ontkent

Koers gamebedrijf EA in de lift door geruchten overname Amazon

26-08-2022 11:55 Laatste update: 12:53

Het grote gameconcern Electronic Arts (EA) wordt mogelijk overgenomen door Amazon, stellen geruchten. De aandelenprijs van EA is daardoor met 8 procent gestegen.

Amazon zou nu de knoop hebben doorgehakt, meldt USA Today. EA en Amazon geven geen commentaar. CNBC stelt enkele uren na het gerucht dat Amazon niet van plan zou zijn een bod op EA te doen. Daarna daalde het aandeel van EA weer.

EA is bekend van games als FIFA, verschillende Star Wars-titels, Mass Effect, Dragon Age, Dead Space en veel meer. Het bedrijf bestaat al sinds 1982 en heeft bijna 13.000 werknemers.

EA heeft een beurswaarde van zo'n 35 miljard dollar. Vaak worden dergelijke overnames gesloten op een bedrag dat boven die beurswaarde ligt.

Microsoft-overname Activision Blizzard

De grootste overname op game-gebied het waarschijnlijk niet worden, dat blijft vermoedelijk de overname van uitgeverij Activision Blizzard door Microsoft begin dit jaar. Microsoft betaalt 60 miljard euro voor Activision Blizzard, de overname moet nog steeds worden goedgekeurd door toezichthouders.

Koopwoede in game-land

Amazon is al langer actief op het gebied van games. De webgigant is eigenaar van streamplatform Twitch, de populairste manier om games live te streamen naar andere kijkers. Ook heeft het bedrijf al een eigen gamestudio, Amazon Games, met de game New World als bekendste titel. Verder heeft Amazon een eigen gamestreamingdienst: Luna. Daarbij worden games vanaf servers van Amazon naar spelers gestreamd, die dan geen krachtige (spel)computer nodig hebben om te kunnen spelen.

Er gingen al langer geruchten dat EA waarschijnlijk opgekocht zou worden door een van de grote game- of techbedrijven. De afgelopen jaren volgen de overnames elkaar in hoog tempo op. De koopwoede onderstreept hoe lucratief games inmiddels zijn. Het wordt voor bedrijven steeds belangrijker zich met exclusieve titels te onderscheiden van de concurrentie.

Luister ook: