Eindelijk: Twitter heeft nu een bewerkknop voor tweets
Tweets na sturen nog bewerken

Eindelijk: Twitter heeft nu een bewerkknop voor tweets

01-09-2022 15:17 Laatste update: 02-09-2022 14:26

Twitter heeft aangekondigd zijn langverwachte bewerkknop voor tweets uit te rollen, maar voorlopig alleen voor betalende gebruikers. De functie verschijnt nadat het bedrijf jarenlang worstelde met de vraag of zo'n editknop een goed idee is.

De bewerkknop is volgens Twitter binnenkort beschikbaar voor abonnees van Twitter Blue. Gebruikers kunnen tot 30 minuten nadat een tweet is gepubliceerd deze nog aanpassen.

Tweets die na de publicatie worden bewerkt krijgen een aanklikbaar label, dat de eerdere versies van het bericht laat zien. Twitter test de bewerkknop al onder de eerste groepen gebruikers en rolt de functie in de komende weken uit naar alle Twitter Blue-abonnees.

Twitter Blue, wat 5 dollar per maand kost, is momenteel alleen beschikbaar in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Wanneer het abonnement in Nederland verschijnt, is nog niet bekend.

Jarenlang twijfelen

Twitter twijfelt achter de schermen al jaren over een knop waarmee tweets achteraf bewerkt kunnen worden. In 2013 was er al sprake van, oprichter Jack Dorsey zei in 2020 nog dat de functie 'er waarschijnlijk nooit zou komen', maar eerder dit jaar beloofde het bedrijf al dat de bewerkknop er echt zou komen.

Die belofte volgde nadat Tesla-ceo Elon Musk groot aandeelhouder van Twitter werd en onder zijn volgers vroeg of ze een edit-knop wilden. De meerderheid van de stemmers zei 'ja', waarna Twitter de ontwikkeling van de functie bevestigde. 

Zorgen

Door de eerdere versies van bewerkte tweets te tonen hoopt Twitter zorgen over misbruik van de functie weg te nemen. Critici maken zich zorgen over een situatie waarin een bericht met de originele link een nieuwe inhoud zou krijgen. Een tweet zou dan populair kunnen worden vanwege de originele inhoud, om vervolgens onopvallend bewerkt te worden.  

Twitter probeert gebruikers bij de aankondiging van de nieuwe knop gerust te stellen: "Het komt goed."

Luister ook: