© LG

LG komt met slimme schoenendoos en knipperende koelkast

UV-werende, klimaat-gecontroleerde schoenenkasten.

Techbeurs IFA 2022

LG komt met slimme schoenendoos en knipperende koelkast

01-09-2022 21:35 Laatste update: 02-09-2022 14:27

Techbeurzen staan vaak bol van de vreemde en opvallende gadgets. Sommige zijn handig, andere vooral leuk. IFA 2022 in Berlijn is geen uitzondering, met bijvoorbeeld een high-tech schoenenkast.

Sneaker-liefhebbers laten hun schoenen graag zien en houden ze bovendien graag brandschoon. LG heeft daar wat op bedacht, met de Styler ShoeCase en ShoeCare.

De Style ShoeCase is een speciale schoenenkast met ingebouwd draaiplateau. De transparante deur filtert schadelijke UV-stralen zodat schoenen niet verkleuren. Ook zorgen de kasten er volgens LG voor dat de schoenen niet te vochtig worden.

De stapelbare ShoeCase en ShoeCare-stoomkast.

De schoenenkasten zijn stapelbaar tot vier hoog. Ook kunnen ze bovenop de ShoeCare worden gezet, een automatische schoonmaakmachine voor schoenen. De schoenen worden schoon gestoomd met speciale, bewegende spuitmonden. Het schoonmaakproces duurt 37 minuten.

LG kwam jaren geleden al met de LG Styler, een vergelijkbare stoomkast om kleding in op te frissen. Het is nog niet bekend wat de stoom- en showkasten van LG gaan kosten en wanneer ze verschijnen.

Koelkast met een enorm scherm

Geen techbeurs is compleet zonder een koelkast die wat geks doet. Dit jaar trekt LG de aandacht met een exemplaar waarbij de gehele voorkant van rand tot rand bedekt is met led-verlichtingspanelen. En dus geeft de MoodUP-koelkast licht in kleuren en patronen die de gebruiker instelt.

De LG MoodUP-koelkast knippert als 'ie te lang open is.

De kleuren kunnen veranderd worden via LG's ThinkQ-app of door op de deur te tikken. De bovenste panelen van de koelkast kunnen 22 kleuren weergeven, de onderste 19 kleuren.

Ook zijn er vooraf bij elkaar bedachte combinaties zoals 'Season', 'Place', 'Mood' en 'Pop. Als je de koelkast nadert wordt het licht feller, en als je de deur te lang open houdt gaat het licht knipperen. Prijzen en beschikbaarheid van de MoodUP-koelkast zijn nog niet bekend.

Samsung wil energie helpen besparen

Samsung profileert zichzelf op de IFA als 'het meest energiezuinige merk voor huishoudelijke apparaten'. Via het smarthome-platform SmartThings bieden Samsung-apparaten allerlei functies om op het energiegebruik te besparen, waaronder een energiebesparende modus.

SmartThings kijkt naar gebruikspatronen en realtime gegevens om inzicht in het stroomgebruik te bieden. "Het wordt voor gebruikers gemakkelijker om te begrijpen hoe ze energie verbruiken", zegt de Zuid-Koreaanse fabrikant. Vanaf volgend jaar wil Samsung al zijn belangrijke huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines, koelkasten en airco's, voorzien van ondersteuning voor wifi en SmartThings.

De AI Ecobubble-functie van Samsung bestaat al langer.

'Zuinigere' wasmachines en koelkasten

Samsung claimt ook allerlei 'extra energiebesparingen' in zijn apparaten. Zo hebben de wasmachines van het merk een AI Ecobubble-functie die wasmiddel in bubbels verandert die snel in het wasgoed worden opgenomen, wat het energieverbruik fors zou verminderen. Ook past de software in de machines de tijden voor spoelen, inweken en centrifugeren automatisch aan de niveaus van water en wasmiddel aan.

Koelkasten kunnen slimmer temperaturen aanpassen door te leren van de patronen over het openen van de koelkast. Uiteindelijk kunnen nieuwe koelkasten volgens de fabrikant tot 30 procent minder stroom gebruiken, dankzij verbeterde algoritmes voor de compressor en doordat ze iets hogere gemiddelde temperaturen hanteren. "Dit kan de houdbaarheid van voedsel beïnvloeden", vermeldt Samsung.

Nieuwe technieken in wasmachines kunnen volgens Samsung ook de vervuiling met microplastics door wasgoed met 54 procent verminderen. Die technieken worden als eerste ingezet in de nieuwe Samsung-wasmachines die in september op de markt komen, maar worden voor het eind van het jaar via software-updates ook toegevoegd een bestaande connected wasmachines.

De nieuwe zwarte Tado en donkere modus in Tado-app.

Slimme thermostaat verwarmt bij lage prijzen

Tado, maker van de gelijknamige slimme thermostaat, heeft ook een manier bedacht om te besparen. Daarvoor moeten gebruikers wel eerst het nieuwe Tado Balance-abonnement afsluiten à 4 euro per maand of 30 euro per jaar.

Tado Balance leert van het gebruik en ziet het normale verwarmingsschema. Ook heeft de thermostaat inzicht in de energieprijzen. Met die kennis maakt het systeem de afweging om alvast eerder warmer stoken voor lagere kosten. Het systeem werkt in eerste instantie alleen nog met warmtepompen en luchtsystemen. Ondersteuning voor cv's op gas volgt later.

De app van Tado wordt daarnaast ook bijgewerkt om de donkere modus van Android of iOS te ondersteunen. De update wordt in oktober doorgevoerd. Om dat te vieren heeft het bedrijf ook een zwarte variant van zijn thermostaat uitgebracht. De bedrade variant kost 219,99 euro, de draadloze versie 249,99 euro.

Nieuwe Philips Hue-lampen

Philips presenteerde op de IFA nieuwe slimme lampen. Ook kondigde het een nieuwe functie aan voor de Hue-app, die het makkelijker maakt om de verlichting automatisch te laten schakelen als je zelf niet thuis bent. Later dit jaar gaat de Hue-app ook samenwerken met Samsung SmartThings. Daarbij kan de muziek worden gesynchroniseerd met nummers op smartphones of tablets. De lampen reageren dan met kleuren en knipperen op de muziek. 

Bright doet deze week verslag van de hoogtepunten van IFA 2022, Europa's grootste techbeurs.