EU-plan: verplicht 5 jaar updates voor smartphones en tablets
Nieuwe milieuregels voor gadgets

EU-plan: verplicht 5 jaar updates voor smartphones en tablets

02-09-2022 08:11 Laatste update: 08:16

Smartphones en tablets moeten minstens vijf jaar beveiligingsupdates krijgen en fabrikanten moeten benodigde onderdelen voor reparaties ook vijf jaar lang blijven aanbieden.

Dat staat in een nieuw voorstel van de Europese Commissie voor nieuwe milieuregels voor telefoons en tablets. Die moeten ervoor zorgen dat de producten lang gebruikt worden, makkelijker te repareren zijn en vaker gerecycled worden. Het verlengen van de levenscyclus van smartphones naar vijf jaar zou het equivalent zijn van het verwijderen van vijf miljoen auto's van de weg. 

Smartphones moeten vijf jaar lang beveiligingsupdates krijgen. Ook moeten fabrikanten tenminste 15 onderdelen, zoals het scherm, de camera’s en de accu, minimaal vijf jaar na het uitbrengen van een apparaat blijven leveren binnen vijf werkdagen. Voor de onderdelen komen er maximumprijzen. Dat moet het repareren van de toestellen aantrekkelijker maken. Verder moeten de voorwaarden voor het gratis vervangen van een batterij versoepeld worden.

Energielabels

In het voorstel staat ook dat er energielabels voor smartphones en tablets moeten komen. Zo'n label geeft de waarschijnlijke levensduur van de batterij aan en bevat informatie over de bescherming van een apparaat tegen water en stof, en de valbestendigheid.

Fabrikanten verzetten zich

Als de regels worden aangenomen, kunnen ze flinke gevolgen voor telefoonfabrikanten hebben. Sommige fabrikanten van Android-telefoons beloven momenteel voor bepaalde toestellen slechts twee of drie jaar updates. Alle merken zouden ook extra stappen moeten zetten om onderdelen voor reparaties verkrijgbaar te houden. 

Grote fabrikanten waaronder Apple, Samsung, Google, Huawei, Oppo en Xiaomi verzetten zich volgens de Financial Times tegen de plannen. Ze stellen dat er juist meer elektronisch afval zou worden gecreëerd, doordat er meer onderdelen langer beschikbaar moeten blijven, wat zou leiden tot overproductie. Vanwege de extra kosten zouden de regels kunnen leiden tot prijsverhogingen en tot een kleiner aanbod van goedkope telefoons, omdat die minder interessant om te produceren worden. 

Na jarenlange kritiek over de repareerbaarheid van iPhones kwam Apple recent in de VS al met een reparatieprogramma. Klanten kunnen bij Apple onderdelen en apparatuur bestellen voor het zelf repareren van hun iPhone 12, iPhone 13 of derde generatie iPhone SE.

Encryptie

De Europese Commissie wil verder dat gegevens van gebruikers op mobiele apparaten standaard met een willekeurige encryptiesleutel worden versleuteld. Ook moeten ze een functie hebben om de encryptiesleutel op een veilige manier te wissen en daarna een nieuwe sleutel te genereren. Dat moet het makkelijker maken om gegevens te verwijderen als gebruikers ze willen doorverkopen. 

Brussel verzamelt tot eind van de maand reacties op het voorstel, waarna het plan voor het einde van het jaar definitief wordt. Als de regelgeving wordt goedgekeurd, gaat het een jaar na de publicatie in. 

USB-C-verplichting

Het voorstel volgt nadat de EU deze zomer al een akkoord bereikte over de verplichting van een usb-c-aansluiting in veel draagbare apparaten. Ook die regels zijn bedoeld om elektronisch afval tegen te gaan. De usb-c-verplichting voor onder meer smartphones zoals de iPhone gaat vanaf eind 2024 in. 

Luister ook: