© PostNL

PostNL start verkoop van digitale postzegel met NFT

De eerste NFT-postzegel van PostNL.

Geen stormloop verwacht

PostNL start verkoop van digitale postzegel met NFT

02-09-2022 12:59 Laatste update: 03-09-2022 09:40

PostNL is vandaag begonnen met de voorverkoop van papieren postzegels waar ook een NFT bij zit. Zo is het papieren exemplaar ook digitaal uniek.

PostNL vraagt zelf 9,05 euro voor de papieren crypto-zegels. Het bedrijf volgt met de duo-zegel het voorbeeld van zijn collega's van de Oostenrijkse Post. Die brachten in 2019 de eerste papieren postzegel met een NFT uit, waardoor een nieuwe verzamelhype uitbrak. PostNL werkt nu samen met de Oostenrijkers, die inmiddels ruimschoots ervaring hebben.

De Nederlandse NFT-postzegel is vanaf vandaag in de voorverkoop, in de vorm van een bankpas. Aan de ene kant zit de papieren postzegel met een QR-code ernaast die bij een scan de kleur van de digitale versie laat zien. Aan de andere kant zit een afgedekte lijst met wachtwoorden die nodig zijn om de NFT over te dragen.

Een NFT is een digitaal eigendomsbewijs waarvan de eigenaar in de blockchain wordt bijgehouden. Dat moet vervalsing onmogelijk maken.

Speciaal ontwerp met verzamelwaarde

Om de handel spannend te houden, heeft PostNL schaarste aangebracht. De papieren zegels hebben maar één ontwerp, maar de digitale versie is er in vijf kleuren. Die zijn alsmaar zeldzamer, iets wat vermoedelijk de waarde van de zegels zal doen stijgen.

De zegel heeft het ontwerp van een waterbuffel, gemaakt door de Oostenrijkse ontwerper David Gruber. Hij maakte twee versies: eentje voor op de Nederlandse zegel, de andere voor op de Oostenrijkse variant. Die wordt gelijktijdig uitgegeven, iets wat verder zou moeten bijdragen aan de verzamelwaarde van de zegels.

NFT-handel afgekoeld

PostNL verwacht dat vooral jongeren in de crypto-zegels zullen stappen, zegt het bedrijf tegen De Volkskrant. Klassieke filatelisten lijken weinig interesse te hebben in deze digitale zegels. Hoewel de voorverkoop van de digitale zegels vandaag begonnen is, worden ze pas vanaf 22 september uitgegeven.

De zegels komen op een moment dat de handel in NFT's juist sterk afneemt. Zo bleek deze week dat dagelijkse handel op het grootste NFT-handelsplatform OpenSea in drie maanden tijd met liefst 99 procent is gedaald.