NFT's

NFT-investeerders klagen Justin Bieber en Madonna aan om 'oplichting'

13 december 2022 om 08:24
Laatste update: 13 december 2022 om 08:52

Investeerders in de Bored Ape-NFT's hebben de oprichters en beroemdheden als Madonna, Paris Hilton en Justin Bieber aangeklaagd. De sterren maakten reclame voor de apenplaatjes, die steeds meer waard zouden worden. Dat gebeurde echter niet, doordat de hype rond NFT's flink bekoelde.

De investeerders zeggen dat ze opgelicht zijn, omdat niet duidelijk was dat de beroemde personen die de NFT's aanprezen daarvoor werden betaald.

De apenplaatjes van Bored Ape Yacht Club waren een tijdlang zeer populair. NFT's zijn digitale voorwerpen met een echtheidcertificaat, die vooral gebruikt worden voor de handel in digitale kunstwerken. 

Veel beroemdheden claimden dat ze zo'n plaatje van een verveelde aap bezaten. Muzieklabel Universal Music kwam zelfs met een virtuele band die bestond uit de digitale apen. Behalve Madonna, Paris Hilton en Justin Bieber werden ook sportsterren als basketballer Stephen Curry en Serena Williams, televisiepresentator Jimmy Fallon en acteurs Kevin Hart en Gwyneth Paltrow aangeklaagd.

Miljarden

"De promotiecampagne was enorm succesvol en genereerde miljarden dollars aan verkopen en wederverkopen", stellen de investeerders in hun aanklacht bij de rechtbank van Los Angeles. Volgens hen zorgden de misleidende promoties ervoor dat de prijs van de Bored Ape-NFT's kunstmatig werd verhoogd. Ze eisen een schadevergoeding, maar het bedrag van de claim is nog niet bekendgemaakt. 

In 2021 laaide de handel in NFT's enorm op, als alternatief voor cryptomunten. Inmiddels is de NFT-gekte bekoeld.

Celebs vaker in opspraak rond crypto's

De zaak tegen de Bored Ape-sterren is niet de eerste tegen bekendheden die zich leenden als gezicht voor NFT's of cryptomunten. Zo werd Curry ook al aangeklaagd door mensen die geld kwijt waren geraakt toen cryptobeurs FTX failliet ging.

Realityster Kim Kardashian en bokser Floyd Mayweather werden aangeklaagd omdat ze reclame hadden gemaakt voor de cryptomunt EthereumMax. Die zaak werd echter afgewezen door een rechter. Kardashian schikte een zaak met beurswaakhond SEC wel voor een kleine 1,3 miljoen dollar.

Luister ook: