ASUS Zenfone 9

Asus Zenfone 9

Smartphones 750-1000 euro

ASUS Zenfone 9

03-09-2022 15:23 Laatste update: 04-09-2022 21:18

De ASUS Zenfone 9 is een van de meest handzame Android-telefoons van het moment, zonder ergens op in te leveren. Met een mooi oled-scherm, een snelle chip en een capabele camera.

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.

De smartphonegebruiker is een vreemde vogel. Het best verkochte formaat smartphones hangt momenteel rond de 6,1 inch – vrij groot. En toch blijft een veelgehoorde klacht dat telefoons te groot zijn. Apple bood twee jaar lang een alternatief met de iPhone Mini, maar dat was geen verkoopsucces. In het Android-kamp doet ASUS nu een poging met deze Zenfone 9. Met 5,9 inch is de Zenfone geen iPhone Mini, maar hij is echt wel een slag kleiner dan bijvoorbeeld de Galaxy S22 of bijvoorbeeld een Nothing Phone (1).

Met een breedte van 6,81 centimeter en een hoogte van 14,6 centimeter is de Zenfone 9 absoluut handzaam. En dat doet de telefoon zonder iets op te geven. Het 5,9 inch scherm is uitstekend: amoled, 120Hz, full-hd en met een prima piekhelderheid van 1100 nits. En ook de chip is dik in orde: de nieuwste Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. Die chip is zowel snel als efficiënt, waardoor de Zenfone 9 het makkelijk een dag volhoudt op één lading van zijn 4300mAh-accu.

De camera's van de Zenfone 9 vallen op door hun formaat. Gelukkig zitten de grote cirkels er niet alleen voor de show, erachter zit een 12 megapixel ultragroothoekcamera en een 50 megapixel hoofdcamera met een soort gimbal-stabilisatie. Daarbij bergen de lens en de sensor daarachter samen om te zorgen voor soepelere beelden tijdens het bewegen. ASUS voegt daar ook nog een eigen softwarestabilisatie aan toe, met als resultaat inderdaad bovengemiddeld soepele beelden. Ook de foto's van de Zenfone 9 ogen prima, vrij contrastrijk en fraai – maar net niet zo fraai als de duurste telefoons van het moment.

De Zenfone 9 heeft echter nog een aantal fraaie, eigenzinnige dingen. De powerknop met vingerscanner bijvoorbeeld: die is multifunctioneel. Je kan zelf instellen welke app of handeling start bij een dubbele of lange druk op die knop. En veeg je er langs naar beneden, dan trek je het berichtenscherm naar beneden. Verder is het Android-uiterlijk van deze telefoon vrijwel standaard, inmiddels een uitzondering op de markt.

De ASUS Zenfone 9 is er in zwart, wit, blauw en rood vanaf 799 euro.

Pluspunten:Minpunten:
  • Redelijk compact
  • Mooi scherm
  • Snelle chip
  • Prima accuduur
  • Gestabiliseerde camera
  • Leuke softwarefuncties
  • Slechts twee jaar Android-updates
  • Niet de beste camera
  • Geen draadloos laden