'Apple Watch vaker gebruikt als smartphone-alternatief voor kinderen'
Bereikbaarheid zonder afleiding

'Apple Watch vaker gebruikt als smartphone-alternatief voor kinderen'

05-09-2022 15:24 Laatste update: 15:24

De Apple Watch wordt steeds vaker ingezet door ouders als alternatief voor een smartphone. Een slim horloge als de Apple Watch biedt wel de bereikbaarheid maar zorgt voor minder afleiding.

Apple zou woensdag met een nieuwe versie van zijn slimme horloge komen die goedkoper is dan de huidige Apple Watch SE, zeggen ingewijden tegen de New York Times. De Apple Watch SE is in Nederland te koop vanaf 299 euro, een exemplaar met ingebouwde 4G-mogelijkheden kost minstens 349 euro.

Ondanks die prijzen is de Apple Watch ook de afgelopen jaren al steeds populairder onder jonge gebruikers, meldt de krant. In 2020 had bijvoorbeeld 31 procent van de Amerikaanse tieners een smartwatch, tegenover 21 procent van de volwassenen.

Apple Watch als opmaat naar iPhone

De New York Times geeft voorbeelden van ouders die kinderen van tussen de 5 en 11 jaar een Apple Watch geven. Sinds 2020 kan dat horloge worden ingesteld om volledig te functioneren zonder gekoppelde iPhone. Die optie is specifiek gericht op Apple Watch-gebruik onder kinderen of ouderen die geen eigen iPhone hebben.

Ouders geven hun kinderen een Apple Watch met 4G-verbinding omdat hun kinderen dan toch bereikbaar zijn. Ze kunnen bellen en berichten sturen, maar hebben niet de afleiding van bijvoorbeeld sociale media en video's die smartphones wel hebben.

GPS-locatie altijd te zien

Bovendien zijn Apple Watches uitgerust met GPS, waardoor de locatie altijd live door de ouders is te zien. Sommige ouders noemen de Apple Watch als een trainingsmiddel in de opmaat naar een volledige smartphone.

Apple zou volgens ingewijden drie jaar hebben gewerkt aan de functie Family Setup ofwel Gezinsconfiguratie, die gebruik zonder gekoppelde iPhone mogelijk maakt. Zonder die koppeling verbruikt een Apple Watch meer energie, toch moet het horloge zeker een volledige dag meegaan omdat gebruikers het apparaat vaak 's nachts opladen.