VVD wil opheldering over Chinese camera's in nieuwe NS-treinen
Camera's van Chinese merken

VVD wil opheldering over Chinese camera's in nieuwe NS-treinen

12-09-2022 15:48 Laatste update: 16:06

Terwijl ProRail alle camera's van Chinese makelij van stations verwijdert, investeert de NS voor zijn nieuwe treinen juist in zulke Chinese camera's. De VVD eist nu opheldering.

Er bestaat echter groot wantrouwen over Chinese beveiligingscamera's, bijvoorbeeld over geheime 'achterdeurtjes'. Daarmee zou de Chinese overheid potentieel ongemerkt kunnen meekijken, vrezen critici. ProRail zei vorige week dat het vanwege die reputatie een kleine tweehonderd Chinese camera's weg van stations. Het bedrijf zei dat tegen Follow the Money.

Maar de NS investeert juist fors in Chinese camera's. De Nederlandse Spoorwegen gebruiken al 1500 Chinese camera's in treinen die nu op het spoor staan. Voor de nieuwe lichting Intercity-treinen heeft de NS zo'n 5000 Chinese camera's aangeschaft; met 99 nieuwe treinen komt dat dus op 50 camera's per trein.

VVD-Kamerleden willen opheldering

Die aankoop schiet VVD-kamerleden Queeny Rajkowski en Fahid Minhas in het verkeerde keelgat. Het gaat de Kamerleden specifiek om het voornemen van de NS om camera's aan te schaffen van de Chinese merken Hikvision en Dahua.

De veiligheidrisico's van die merken worden momenteel onderzocht door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), nadat eerder bleek dat de camera's van de merken gebrekkig beveiligd waren. Enkele weken geleden bleek dat zo'n 80.000 camera's van Hikvision nog steeds vrij makkelijk te hacken zijn.

De NS zegt dat het rond de aankoop van de camera's contact heeft met het NCSC. "NS volgt hierin het advies van de NCSC en ziet daardoor momenteel geen aanleiding om die merken te vervangen", aldus een woordvoerder tegenover Follow the Money.

Gebruik door gemeenten en politie omstreden

"Bent u het ermee eens dat het onacceptabel is dat miljoenen Nederlanders worden gefilmd door omstreden Chinese camera’s waarvan niet duidelijk is wat er met deze beelden wordt gedaan? Zo ja, welke stappen bent u bereid te zetten om ervoor te zorgen dat deze Chinese camera’s er niet komen?", vragen Rajkowski en Minhas aan minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid.

Eerder dit jaar riep de Tweede Kamer al op tot een stop in het gebruik van Chinese beveiligingscamera's. Het ging in die oproep ook al om camera's van merken als Hikvision en Dahua. Die worden al jaren in veel gemeenten en door politie toegepast. De politie zei destijds al dat het in ieder geval voorlopig de camera's van Dahua blijft gebruiken.