'Clean Energy Charging'

Nieuwe iPhone-functie laadt zoveel mogelijk met groene stroom op

13 september 2022 om 12:27
Laatste update: 13 september 2022 om 12:27

Apple komt met een nieuwe functie in iOS 16, waarmee iPhones zoveel mogelijk met groene stroom zijn op te laden. De optie 'Clean Energy Charging' verschijnt dit najaar in de VS.

De functie werd door Apple genoemd bij de release van de grote iPhone-update iOS 16 maandagavond. Clean Energy Charging is bedoeld om de 'ecologische voetafdruk van de iPhone te verkleinen'. Dat gebeurt door de 'laadtijden te optimaliseren' voor momenten waarop het stroomnet relatief meer schonere energiebronnen gebruikt.

Met de functie kan iOS 16 wachten met het opladen van een iPhone tot een moment waarop het elektriciteitsnetwerk minder belast is en er meer capaciteit is voor schone energie. 

Apple gebruikt hiervoor volgens 9to5Mac gegevens over de CO2-emissies van de stroomopwekking afkomstig van Amerikaanse overheidsdiensten zoals de EIA. Op basis van de locatie van een iPhone doet het systeem een voorspelling over de CO2-uitstoot. Zo wordt bepaald wanneer Clear Energy Charging geactiveerd moet worden. De functie verschijnt terwijl er in meerdere Amerikaanse staten, waaronder Californië en Texas, grote zorgen zijn over de capaciteit van het stroomnetwerk.

Het is nog niet bekend wanneer deze functie in andere landen beschikbaar komt. Mogelijk komt Clean Energy Charging later ook beschikbaar voor andere Apple-apparaten, zoals MacBooks en iPads. Daarvoor moet Apple nog de grote updates van macOS en iPadOS uitbrengen.

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

Er zijn meer nieuwe functies die pas later dit najaar aan iOS 16 worden toegevoegd. Dat geldt bijvoorbeeld voor de al door Apple aangekondigde gedeelde iCloud-fotobibliotheek, bedoeld om het voor gezinnen makkelijker te maken om foto's met elkaar te delen. Gebruikers kiezen tot vijf mensen uit en delen vervolgens samen dezelfde iCloud-fotobibliotheek. Ze kunnen zelf instellen welke foto's ze wanneer in het gedeelde album willen zetten, zodat privé en gedeeld wel gescheiden blijven. De functie was in juni aangekondigd, maar liep vertraging op.

Ook krijgt het vergrendelscherm binnenkort een mogelijkheid om live-activiteiten te tonen, zoals tussenstanden van sportwedstrijden, updates van taxidiensten of bezorgapps. Later dit jaar krijgt iOS 16 volgens Apple ook ondersteuning voor de smart home-standaard Matter.

Luister ook de Bright Podcast: