GoPro richt zich met nieuwe actiecamera's ook op vloggers
Actioncams

GoPro richt zich met nieuwe actiecamera's ook op vloggers

14-09-2022 13:00 Laatste update: 17-09-2022 14:51

GoPro, marktleider op gebied van kleine actiecamera's voor extreme sporters, onthult zijn nieuwste reeks camera's. Daarmee verbreedt het merk zijn doelgroep en richt het zich ook meer op vloggers en gebruikers die een nog kleinere camera willen.

De GoPro Hero 11 Black-lijn bestaat voor het eerst uit drie camera's. De kern is nog steeds de 'gewone' GoPro Hero. De actiecamera is dit keer voorzien van een grotere 1/1.9 inch camerasensor, goed voor foto's tot 27 megapixel en video's tot 4K in 60 beeldjes per seconde. De camera ondersteunt 10-bit kleur en daarmee ruim 1 miljard kleuren, tegenover de 16,7 miljoen kleuren van voorgaande 8-bit camera's.

GoPro's stabiliseringssysteem HyperSmooth is dit jaar sterk verbeterd. Dat systeem zorgt ervoor dat beelden die schokkerig worden opgenomen, toch soepel en stabiel ogen.

Nieuw is de mogelijkheid om beelden horizontaal te houden, zelfs al draait de camera volledig om zijn as. Zo kunnen gebruikers de GoPro bijvoorbeeld tussen de spaken van een fiets bevestigen, en krijgen ze toch beelden die stabiel ogen in plaats van video die over de kop gaat.

Mini-camera en vlog-uitvoering

De nieuwste GoPro is er ook in twee andere uitvoeringen. De eerste is de Creator Edition, gericht op vloggers. Daarbij wordt de camera geleverd met een frame met microfoon, licht en statief, en is het voorzien van externe aansluitingen voor HDMI en 3,5mm microfoon. In het statief zit een externe batterij, zodat één pakket ontstaat waarmee vloggers volgens GoPro lang en flexibel kunnen filmen: tot 4 uur in 4K.

De andere nieuwigheid is de GoPro Hero 11 Black Mini. Die biedt dezelfde cameraprestaties als het reguliere model, maar dan zonder de beeldschermen voor en achter. Die kleinere camera weegt 133 gram en meet 5,1 x 5,2 x 3,8 centimeter. De reguliere GoPro Hero 11 weegt 154 gram en is 7,1 x 5 x 3,5 centimeter groot.

Door die kleine afmetingen en het ontbreken van schermen, leent de Mini zich volgens GoPro nog beter voor gebruik in extreme condities. Het afstellen van de Mini kunnen gebruikers net als bij andere GoPro-camera's doen via de GoPro Quik-app voor smartphones.

Prijzen en een concurrent

De 'gewone' GoPro Hero 11 heeft een adviesprijs van 550 euro en de bundel genaamd 'creator kit' kost 780 euro. De Hero 11 Mini is voor 450 euro verkrijgbaar.

Concurrent DJI, ook bekend van zijn drones, onthulde vanmiddag ook zijn nieuwste actiecamera: de DJI Osmo Action 3.