© TikTok

TikTok kopieert BeReal met nieuwe functie TikTok Now

TikTok Now

Selfies op willekeurige momenten

TikTok kopieert BeReal met nieuwe functie TikTok Now

15-09-2022 15:17 Laatste update: 17:45

TikTok heeft de nieuwe functie TikTok Now aangekondigd, waarmee gebruikers op willekeurige momenten wordt gevraagd een foto of video te maken. De functie is een kopie van de snelgroeiende app BeReal.

BeReal won de laatste maanden aan populariteit. De app bereikte in juli 15 procent van de Nederlandse jongeren en ook in het buitenland groeit de app. BeReal wil de 'nepheid' op sociale media bestrijden door gebruikers te overvallen met een fotomoment. Eén keer per dag moeten ze op een willekeurig moment een foto maken, met zowel de voor- als achtercamera van hun telefoon.

Het nieuwe TikTok Now heeft precies dezelfde opzet: TikTok-gebruikers krijgen dagelijks een verzoek om een foto of een filmpje van 10 seconden te maken en die direct te delen. TikTok gebruikt ook de beelden van de voor- en achterkant van de smartphone. "Met een dagelijkse foto- of video-ervaring deel je de meest authentieke momenten met de mensen die er het meest toe doen", zegt TikTok in de aankondiging.  

De nieuwe functie is eerst in de VS beschikbaar als onderdeel van de TikTok-app en komt later naar andere landen. In sommige landen krijgt TikTok Now een aparte app. Wanneer Nederlanders met de functie aan de slag kunnen, is nog niet duidelijk.

Instagram gaat BeReal ook na-apen

Instagram werkt intussen ook aan een eigen variant op BeReal. Die functie heet 'IG Candid' en geeft gebruikers elke dag op een willekeurige tijd twee minuten om een foto te maken en te delen, precies hetzelfde recept als BeReal.

BeReal heeft in Nederland nog met name jonge gebruikers: 91 procent van de Nederlanders op de app is jonger dan 35 jaar. Ter vergelijk: bij Snapchat is 73 procent jonger dan 35 jaar, bij TikTok 44 procent en bij Instagram 37 procent.

Luister ook de Bright Podcast: