Instagram wil populaire app BeReal kopiëren met nieuwe functie
BeReal steeds populairder

Instagram wil populaire app BeReal kopiëren met nieuwe functie

23-08-2022 10:25 Laatste update: 10:26

De socialmedia-app BeReal wint snel aan populariteit. Instagram zou de kernfunctie van BeReal nu willen kopiëren voor een nieuwe functie.

BeReal bestaat al sinds 2019 maar wint zeker de laatste tijd aan populariteit. De app bereikte in juli 15 procent van de Nederlandse jongeren en ook in het buitenland groeit de app.

BeReal wil de 'nepheid' op sociale media bestrijden door gebruikers te overvallen met een fotomoment. Eens per dag moeten zij op een willekeurig moment een foto maken, met zowel de voor- als achtercamera van hun telefoon.

'IG Candid'

Instagram blijkt nu een eigen versie van BeReal te testen, ontdekte Alessandro Paluzzi. De functie heet 'IG Candid' en geeft gebruikers elke dag op een willekeurige tijd twee minuten om een foto te maken en te delen, precies hetzelfde recept als BeReal dus.

Instagram bevestigt tegenover Engadget dat het de functie intern als prototype test, maar wil er verder niet op ingaan. BeReal staat eigenlijk haaks op Instagram, dat met zijn fotofilters juist symbool staat voor de nepheid op sociale media.

TikTok als grote concurrent

Instagram geeft steeds meer aandacht aan video omdat het TikTok als zijn grootste rivaal ziet. TikTok geldt als de snelst groeiende sociale app van de afgelopen jaren. Gebruikers steken recordaantallen tijd in de app, ten koste van onder meer Instagram. 

Het is niet voor het eerst dat Instagram functies van zijn concurrenten klakkeloos kopieert. Instagram Stories was een kopie van Snapchat Stories. Ook was Snapchat eerder met de augmented reality-gezichtsfilters en de Discovery-feed. Instagram Reels waren een directe kopie van TikTok.

Meer video's

Ook toont Instagram sinds kort meer video's van mensen die gebruikers niet volgen, eveneens een kenmerk van TikTok. Onlangs beloofde Instagram echter om voorlopig rustiger aan te doen met het overnemen van TikTok-functies.

Luister ook de Bright Podcast: