'Antifaxer'

Minister Kuipers wil einde aan gebruik fax in de zorg: 'Tijd voor faxit'

16 september 2022 om 09:13
Laatste update: 16 september 2022 om 09:28

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid wil het faxen van gegevens van patiënten in de zorg verbieden. Daarvoor ligt een nieuw wetsvoorstel klaar. Volgens de minister is het hoog tijd voor een 'faxit'.

De Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) regelt dat de uitwisseling van bepaalde gegevens tussen zorgverleners verplicht elektronisch moet plaatsvinden. De uitwisseling van informatie tussen zorginstellingen is nog onvoldoende geregeld, zei Kuipers deze week in de Tweede Kamer. "Medewerkers moeten nog zeer regelmatig gegevens van papier of een PDF opnieuw invoeren."  

'Antifaxer' en 'faxit'

SP-Kamerlid Maarten Hijink vroeg Kuipers tijdens het debat over de wet of hij een 'antifaxer' is. De bewindsman nam dat woord niet over. "Ik ben inderdaad tegen het gebruik van een fax in de zorg voor het uitwisselen van zorggegevens. Met dit wetsvoorstel verplicht ik het elektronisch uitwisselen van deze gegevens en beoog ik het elimineren van het gebruik van een fax in de zorg. Zoals mijn medewerkers dat aangeven, komt het elimineren van het faxen in de zorg neer op een faxit", aldus Kuipers.

De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat systemen van zorginstellingen met elkaar kunnen communiceren. Dat moet het makkelijker maken voor zorgverleners om gegevens te delen. Er zijn geen verplichtingen om een bepaald systeem te gebruiken. De Tweede Kamer stemt later deze maand over het wetsvoorstel.

Ook dvd's en cd-roms nog veel gebruikt

Het gebruik van faxen, dvd’s of cd-roms om informatie uit te wisselen staat volgens Kuipers de kwaliteit van de zorg voor patiënten in de weg. "Dit heeft vaak sterk nadelige gevolgen voor de patiënt." 

Faxen gebeurt mogelijk niet altijd versleuteld, waardoor de gegevens onvoldoende beveiligd zijn. De berichten worden tegenwoordig niet meer via de telefoonlijn, maar via internet van fax naar fax gestuurd.  

Rechtbanken verbannen fax ook

De uitfasering van de fax in de zorg volgt nadat de rechtbanken eerder dit jaar hun fax-apparaten voorgoed de deur uit deden. Vorig jaar ontving de rechtspraak maandelijks nog 30.000 faxen en werden er 3500 faxen per maand verstuurd. Vertrouwelijke informatie sturen rechters en griffiers voortaan via beveiligde e-mails naar advocaten.

Kijk ook: ken jij deze klassieke mobieltjes nog?