Filmrelease onzeker na Oscars-rel

Apple zit in zijn maag met Will Smith

19 september 2022 om 13:16
Laatste update: 19 september 2022 om 13:20

Will Smith speelt de hoofdrol in een film waarmee Apple een Oscar had gehoopt te winnen. De opnames van 'Emancipation' waren klaar vlak voordat Smith tijdens de Oscaruitreiking Chris Rock een klap in het gezicht gaf. Apple worstelt sindsdien met de vraag of de film wel of niet op Apple TV+ moet worden uitgebracht.

Will Smith is de ster in Emancipation, een film die zich afspeelt tijdens de Amerikaanse burgeroorlog en die een van de belangrijkste films voor Apple TV+ had moeten worden. Maar ruim een half jaar na het afronden van de opnames is het onzeker of de film ooit op de streamingdienst zal verschijnen, meldt The New York Times.

Smith stormde tijdens de Oscars in maart het podium op toen Chris Rock een grap maakte over het kale hoofd van zijn vrouw Jada Pinkett Smith. Zij lijdt aan de haarziekte alopecia en is daardoor kaal. Smith bood later zijn excuses aan, maar hij is de komende tien jaar niet welkom bij de Oscars.

120 miljoen dollar

Apple zit sindsdien in zijn maag met de film, die naar schatting 120 miljoen dollar heeft gekost. Een beslissing laat al maanden op zich wachten, doordat er volgens bronnen van de krant nog altijd interne discussies worden gevoerd over de vraag of en wanneer de film op Apple TV+ zou moeten komen. De release werd eerder al uitgesteld tot 2023, maar ook dat zou onzeker zijn. Apple wil zelf geen commentaar geven.

Lovende reacties

Emancipation is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een tot slaaf gemaakte man die naar het noorden vluchtte en vervolgens met het leger van de VS tegen zijn voormalige onderdrukkers vocht. Foto's van zijn blote rug, zwaar gegeseld door de zweepslagen van een opzichter, werden in 1863 wereldwijd gepubliceerd als bewijs van de wreedheid van de Amerikaanse slavernij.

De opnames werden in februari, een maand voor het incident tijdens de Oscaruitreiking, al afgerond. Bij besloten screenings om de reacties van het publiek te testen kreeg de film lovende reacties, en dan vooral vanwege het acteerwerk van Smith, schrijft The New York Times op basis van drie bronnen. 

'Verlies-verlies-situatie'

"Als ze de film op de plank laten liggen, kan dat Apples reputatie aantasten. Maar als ze hem uitbrengen, kan dat ook gebeuren", stelt Hollywood-expert Stephen Galloway. "Hollywood houdt van een win-winsituatie. Dit is verliezen-verliezen."

Apple won met de film CODA als eerste streamingdienst de Oscar voor de beste film. Dat feit werd volledig overschaduwd door de rel rond Will Smith.