apple app store apps prijzen
Duurdere apps

Apps worden duurder: Apple verhoogt prijzen in de App Store

20 september 2022 om 06:59
Laatste update: 20 september 2022 om 07:51

Apple gaat de prijzen van apps en in-app aankopen in zijn App Store in meerdere landen verhogen. Ook in alle eurolanden gaan de prijzen omhoog.

Vanaf 5 oktober worden de prijzen in de App Store van Apple verhoogd. Dat heeft de iPhone-maker aan app-ontwikkelaars gemeld. In de eurozone gaan apps en in-app aankopen met een prijs van 0,99 euro straks 1,19 euro kosten. Apps die bijvoorbeeld nu 9,99 euro kosten, krijgen 11,99 euro als de nieuwe prijs. Appmakers kunnen de abonnementsprijzen voor huidige abonnees behouden als ze dat willen.

Dollarkoers

De prijsverhogingen hebben waarschijnlijk te maken met de sterke waardestijging van de dollar afgezet tegen andere valuta. De koers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar is nu bijna gelijk en er zijn tekenen dat de dollar nog duurder zal worden.

Naast de eurolanden krijgen onder andere Zweden, Japan, Zuid-Korea, Chili, Egypte, Pakistan en Vietnam vanaf 5 oktober te maken met prijsstijgingen. In augustus 2021 voerde Apple nog een kleine prijsverlaging door in de App Store.

Grote inkomstenbron

De App Store is een belangrijke inkomstenbron van Apple, dat vorig jaar aan app-ontwikkelaars 60 miljard dollar uitbetaalde. De App Store-omzet viel bij de vorige kwartaalcijfers tegen. Dat kwam volgens ceo Tim Cook onder meer vanwege de economische omstandigheden. 

Veel makers van apps hebben zelf de afgelopen maanden ook al hun apps duurder gemaakt. Zo meldde onderzoeksbureau Apptopia een verhoging van 40 procent op jaarbasis van de gemiddelde prijzen van in-app aankopen in de Amerikaanse App Store.  

De prijsverhoging heeft geen gevolgen voor de percentages commissie die appmakers afdragen aan Apple over de omzet van hun apps.