Spelcomputers

'PlayStation 5 krijgt nieuw design en losse diskdrive'

playstation 5 ps5 disk drive disc station usb-c
20 september 2022 om 09:01
Laatste update: 20 september 2022 om 09:01

Sony zou de PlayStation 5 volgend jaar een groot herontwerp willen geven. Ook zou er een uitvoering komen met een losse diskdrive.

Sony zou werken aan nieuwe uitvoeringen van de PlayStation 5, die rond september 2023 op de markt zouden komen. Een van de versies heeft een losse diskdrive die via een usb-c-kabel aan de achterkant van de spelcomputer zou worden aangesloten, meldden bronnen aan Insider Gaming.

De PlayStation 5 is er momenteel in twee varianten, zonder en met disclade. De 'Digital Edition' zonder schijfstation heeft momenteel ook geen mogelijkheid om games vanaf schijfjes te spelen door een usb-diskdrive aan te sluiten. Die optie wil Sony volgens Insider Gaming volgend jaar wel gaan aanbieden. Sony zou de diskdrive ook apart willen gaan verkopen.

Veranderingen

Intern heeft de PlayStation 5 de afgelopen twee jaar al meerdere veranderingen ondergaan. Zo kreeg de spelcomputer in 2021 een lichtere heatsink en werd de console dit jaar voorzien van een nieuw moederbord en koelsysteem. Aan de buitenkant bleef de PS5 wel hetzelfde.

Volgens Insider Gaming zal de hardware volgend jaar niet veel veranderen, maar zal de behuizing wel allerlei wijzigingen ondergaan. Het optionele schijfstation kan ervoor zorgen dat de nieuwe versie van de PS5 dunner en lichter wordt.

Slecht verkrijgbaar

De PlayStation 5 kwam in november 2020 op de markt, maar was door de wereldwijde chiptekorten lange tijd slecht verkrijgbaar. De spelcomputer is nog altijd vaak slechts korte tijd te koop in winkels.

Afgelopen kwartaal verscheepte Sony 2,4 miljoen PS5's, nauwelijks meer dan een jaar eerder. In totaal zijn er nu bijna 22 miljoen exemplaren van de PlayStation 5 verkocht.

Duurder door inflatie

Onlangs heeft Sony de prijzen van de PlayStation 5 met 50 euro verhoogd. De stijging van de adviesprijs was volgens Sony nodig 'vanwege het huidige wereldwijde economische klimaat'. Normaal gesproken worden spelcomputers juist alsmaar goedkoper naarmate ze langer beschikbaar zijn.  

Sony lanceert begin volgend jaar ook de nieuwe virtual reality-headset PlayStation VR2, die op de PS5 wordt aangesloten.

Kijk ook: de grootste Nederlandse game ooit