Spotify heeft nu ook luisterboeken
Boeken streamen

Spotify heeft nu ook luisterboeken

20-09-2022 17:41 Laatste update: 26-10-2022 09:06

Streamingdienst Spotify biedt vanaf vandaag naast muziek en podcasts ook luisterboeken aan. Het Zweedse bedrijf is gestart met de verkoop van ruim 300.000 audiobooks in zijn apps.

De luisterboeken zijn afkomstig van grote uitgeverijen en zijn niet exclusief te beluisteren op Spotify. Ze zijn dus mogelijk ook via concurrenten als Storytel of Amazon-dochter Audible verkrijgbaar. De prijzen verschillen per boek. Het aanschaffen kan voorlopig nog alleen via de webversie van Spotify, waarna de boeken wel via de apps zijn te beluisteren.

Abonnees op Spotify Premium krijgen voorlopig geen kortingen op de luisterboeken, maar het Zweedse bedrijf zegt wel te gaan experimenteren met verschillende verdienmodellen. 

Groeimarkt

Met de luisterboeken hoopt Spotify nieuwe klanten aan te trekken en meer geld te verdienen aan zijn huidige gebruikers. "We willen iedere luisterbehoefte vervullen. Luisterboeken zijn nu als volgende aan de beurt, omdat we daarin een grote nog onontgonnen markt zien", zegt Spotify-topman Nir Zicherman.

Hij wijst erop dat de markt voor luisterboeken jaarlijks met zo'n 20 procent groeit. Audiobooks zijn nu goed voor 6 à 7 procent van de totale omzet van de boekenindustrie.

Voorlopig nog alleen in de VS

De luisterboeken zijn voorlopig nog alleen beschikbaar voor Amerikaanse Spotify-gebruikers. Het is nog niet bekend wanneer de streamingdienst het onderdeel in andere landen wil introduceren. 

De streamingdienst stelt zowel op basis van zijn algoritmes als met behulp van menselijke experts luisterboeken aan gebruikers voor. Gebruikers kunnen de audiobooks ook downloaden zodat ze offline zijn te beluisteren. 

Afspraken met uitgevers

De prijzen van de luisterboeken worden door Spotify bepaald en het Zweedse bedrijf heeft aparte afspraken met elke uitgever over de royalty’s gemaakt. 

De toevoeging van luisterboeken werd al langer verwacht. Eerder dit jaar rondde Spotify de overname af van Findaway, een grote distributeur van audiobooks.

Het is niet de enige nieuwe inkomstenbron die Spotify aanboort. Het bedrijf begon vorige maand ook met de verkoop van concertkaartjes.