Verwijderen privégegevens uit Google-resultaten is nu een stuk makkelijker
Vanuit resultaten in Google-app

Verwijderen privégegevens uit Google-resultaten is nu een stuk makkelijker

22-09-2022 12:56 Laatste update: 12:55

Voor Google-gebruikers is het voortaan makkelijker om een verzoek in te dienen tot verwijdering van hun persoonlijke gegevens uit de zoekresultaten. Dat kan nu ook direct vanuit de resultaten in de Google-app.

Via de 'Resultaten over jou'-functie in de Google-app kunnen gebruikers voortaan persoonlijke gegevens laten verwijderen, zoals hun woonadres, telefoonnummer of e-mailadres. De functie is voor de eerste gebruikers in Europa en de VS al beschikbaar en wordt de komende tijd uitgerold, schrijft 9to5Google.

Google laat gebruikers al jaren via webformulieren verzoeken tot verwijdering van persoonlijke informatie indienen, zoals foto's van paspoorten, bankrekeningnummers en burgerservicenummers, bijvoorbeeld om identiteitsfraude en diefstal tegen te gaan. Sinds dit voorjaar kunnen gebruikers Google ook vragen om webpagina's uit de zoekresultaten te verwijderen die kunnen leiden naar hun woning of account. Dat moet doxing tegengaan: het online delen van bijvoorbeeld het adres van gebruikers om hen te intimideren of te pesten.

'Resultaat verwijderen'

Tot nu toe moesten gebruikers hiervoor een formulier invullen met daarbij het webadres dat ze wilden laten verwijderen. Het nieuwe proces binnen de Google-app maakt het indienen veel gemakkelijker. Gebruikers kunnen bij het zoekresultaat dat leidt naar een pagina die ze willen laten verwijderen tikken op de knop met drie stippen, die leidt naar het onderdeel 'Over dit resultaat'. Daar is de optie 'Resultaat verwijderen' te vinden, waarmee het verwijderverzoek is in te dienen.

Links met 'nieuwswaarde' blijven staan

De Google-app heeft ook een scherm genaamd 'Resultaten over u', waarop de status van de verwijderverzoeken is te volgen. Gebruikers kunnen bij hun verzoek ook specifiek kiezen voor doxing als reden voor de verwijdering. Dit omschrijft Google als: 'Het toont mijn contactgegevens met de bedoeling om mij te schaden'. Ook zijn er opties voor 'illegale informatie' en 'verouderde informatie'.

Google verwijdert bijvoorbeeld ook zaken als 'Expliciete of intieme, persoonlijke afbeeldingen die zonder wederzijds goedvinden zijn gedeeld', 'Onvrijwillige nepporno' en 'Links naar sites met chanterende verwijderingsprocedures', schrijft het bedrijf.

Google gaat bij de verwijderverzoeken na of de informatie "in het publieke belang" of "nieuwswaardig" is. In die gevallen kan het bedrijf beslissen om de links te laten staan.

Verwijdering betekent niet offline

Als Google de adressen uit de zoekresultaten verwijdert, zijn er twee manieren waarop dat kan gebeuren. Of uit álle zoekresultaten, of alleen bij zoekopdrachten waarin de naam van de gebruiker wordt gebruikt.

Verwijdering uit de Google-resultaten betekent overigens niet dat de informatie offline is. Een adres of telefoonnummer dat bijvoorbeeld op een forum is gepubliceerd, blijft ook na verwijdering van het zoekresultaat op dat forum staan. Wel is de informatie voor veel gebruikers dan moeilijker te vinden, gezien de populariteit van de zoekmachine van Google.