Providers tegen EU: laat Big Tech meebetalen aan netwerken
Grote groei kosten internetverkeer

Providers tegen EU: laat Big Tech meebetalen aan netwerken

26-09-2022 08:43 Laatste update: 12:50

Zestien telecombedrijven hebben de Europese Commissie vandaag opgeroepen om grote techbedrijven te verplichten tot het meebetalen aan investeringen in glasvezel en 5G.

De ceo's van onder andere KPN, Vodafone, Deutsche Telekom, Orange en Telefonica hebben vandaag een oproep gedaan aan de Europese Commissie, dat werkt aan nieuwe regels om techreuzen te dwingen tot het meebetalen aan de uitrol van 5G- en glasvezelnetwerken.

De telecomsector stelt jaarlijks 50 miljard euro te investeren in infrastructuur, maar volgens de ceo's is er dringend meer geld nodig. "De kosten van planning en bouwwerkzaamheden nemen toe. De prijzen voor glasvezelkabels zijn bijvoorbeeld bijna verdubbeld in het eerste kwartaal van dit jaar." De telecomsector heeft ook steeds meer last van de stijgende energieprijzen. 

'Helft dataverkeer door Amerikaanse techreuzen'

De providers zeggen dat Amerikaanse techreuzen zoals Google, Meta en Netflix goed zijn voor de helft van het internetverkeer. Daarom zouden ze een deel van de kosten van de investeringen in Europese infrastructuur moeten gaan dragen. 

Volgens de ceo's moet Europa de komende jaren ook meer investeren in de netwerken vanwege de opkomst van de metaverse, gedeelde virtuele werelden, die voor meer dataverkeer gaan zorgen. De techbedrijven zeggen dat ze al volop investeren in technologieën om bijvoorbeeld video's efficiënter via internet te distribueren.

Netneutraliteit

Google noemt het plan in een reactie 'slecht voor de consument'. "Dit kan een negatief effect hebben voor consumenten, vooral in deze tijden van prijsstijgingen", zei Google-topman Matt Brittin. "Het invoeren van een 'afzender betaalt'-principe is geen nieuw idee en zou veel van de principes van het open internet op zijn kop zetten."

Ook politici en actiegroepen vrezen dat de nieuwe regels het principe van netneutraliteit kunnen schaden. Netneutraliteit houdt in dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen het soort internetverkeer. Hierdoor mogen providers bijvoorbeeld ook geen internetverkeer blokkeren of onnodig beperken. 

'Eerlijke bijdrage'

Eurocommissaris Margrethe Vestager zei in mei dat grote techbedrijven 'een eerlijke bijdrage aan telecomnetwerken' moeten leveren omdat ze zeer veel internetverkeer genereren, terwijl dat verkeer grotendeels wordt betaald door de providers. "Dat internetverkeer is wat hun bedrijf mogelijk maakt, maar ze hebben niet daadwerkelijk bijgedragen aan het mogelijk maken ervan, en ook niet aan de uitrol van snellere verbindingen", aldus de eurocommissaris. 

Een definitief voorstel voor nieuwe regelgeving wordt op zijn vroegst eind dit jaar of begin 2023 verwacht.

Zuid-Korea

Ook in Zuid-Korea hebben telecombedrijven recent kritiek geuit op de rol van Amerikaanse streamingdiensten. De Zuid-Koreaanse provider SK Broadband klaagde Netflix aan nadat het internet in het land zwaar werd belast door de populariteit van de Netflix-serie Squid Game. 

Luister ook: